Tomislav Miletic/PIXSELL

ŠEF HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA DOBIO OTKAZ NA HRT-U: Pogledajte za što ga je optužila njegova suradnica

Autor: Andrej Jelušić

Hrvoje Zovko, dugogodišnji novinar i urednik HRT-a ponovno je dobio otkaz i to samo par mjeseci nakon što je pravomoćnom presudom utvrđeno da je prvi otkaz koji je dobio bio nezakonit, piše Jutarnji list.

Kako su naveli s HRT-a, ”Ugovor o radu otkazan mu je zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu”.

“Radničko vijeće HRT-a dalo je suglasnost većinom glasova na namjeravanu odluku o otkazu Ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku. Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu, bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje g. Zovka prema jednoj radnici (novinarki) na radnom mjestu”, stoji u priopćenju s HRT-a,

HRT tvrdi kako je sve napravljeno prema zakonu te je u samom postupku saslušano više svjedoka koje je predložila radnica.

“Navedeni svjedoci su potvrdili navode žrtve te je nedvojbeno utvrđeno postojanje krajnje neprimjerenog i neprofesionalnog ponašanja Hrvoja Zovka”, dodaju.

HRT će u skladu s politikom nulte tolerancije prema nasilnom ponašanju na radnom mjestu svaku prijavu pažljivo razmotriti i promptno rješavati u cilju zaštite dostojanstva i profesionalnog integriteta svih radnika HRT-a”, navedeno je u priopćenju.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, Radničko je vijeće s 9 glasova za, 2 protiv i 2 suzdržana podržalo otkaz Hrvoju Zovku.




U obrazloženju otkaza ugovora o radu navodi se kako je anonimna prijava stigla 3. veljače, te da se odnosi na događaje od prije više od dvije godina kada je Zovko radio za Studio 4.

Djelatnica HRT-a izjavila da ju je Zovko više od godinu dana svakodnevno omalovažavao, vrijeđao, te vikao na nju. Izjavila je kako nije formalno podnosila prijavu, ali da se obratila sindikalnim povjerenicama Sindikata novinara i HND-u, Sanji Mikleušević Pavić i Maji Sever, ali da nije dobila zaštitu.

Navela je i osam svjedoka, koji su, kako se vidi iz obrazloženja, potvrdili njene navode. Oko tog slučaja očitovao se i Zovko koji je dostavio, navodi se, pisanu obranu u kojoj je odbacio sve te optužbe kao iskonstruirane, tendenciozne i neistinite. Naveo je da se prema toj kolegici nikada nije ponašao neprimjereno i neprofesionalno, niti da je postupao na način na koji je to navedeno u anonimnoj prijavi.




“Povijest se ponavlja, ne samo kroz činjenicu da me nastavljaju zlostavljati istim lažnim optužbama kao i prije tri godine, nego i u činjenici da je, kao i zadnji put, cijela javnost informirana o mom otkazu prije mene. Optužbe su prvo neistinite, a iz cijelog ponašanja HRT-a jasno je da nije riječ o mojim povredama obveze iz radnog odnosa, nego o njihovoj želji za odmazdom u kojoj ne biraju sredstva”, rekao je Zovko za Slobodnu Dalmaciju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.