Foto: Nera Simic / CROPIX

Šef Čistoće brani administraciju: ‘Naravno da se smrad osjeti, to je logično’

Autor: I.G.

Nakon nedavnog incidenta na odlagalištu Jakuševac, u kojem je jedan radnik izgubio ruku, zahtjevi za ostavkom šefa zagrebačke Čistoće, Davora Vića, postali su glavna tema rasprave. Gospodin Vić je dao intervju za Dnevnik Nove TV kako bi odgovorio na kritike i pitanja koja su se pojavila nakon ovog nesretnog događaja.

“Vi ste ponudili ostavku, zašto onda jednostavno niste odmah dali neopozivu ostavku”, upitala ga je reporterka.

Vić je odgovorio: “Ja sam ponudio ostavku Zagrebačkom Holdingu koji me odabrao, a bude li se utvrdila moja osobna odgovornost i odgovornost zagrebačke Čistoće u zadnje dvije godine, ja ću dati ostavku.”

On je naglasio da, iako je odgovoran kao voditelj Čistoće, ne smatra se krivcem za dva nedavna odrona smeća na Jakuševcu. Izrazio je nezadovoljstvo zbog tih incidenata, ali istaknuo je da će čekati rezultate istrage prije nego donese konačne zaključke.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

“Ja sam odgovoran kao osoba koja vodi Čistoću, ali ne smatram se krivcem i ne smatram da je Čistoća napravila išta loše u zadnje dvije godine otkad ju ja vodim po pitanju ova dva incidenta”, istaknuo je i dodao nije zadovoljan zbog dva odrona za vrijeme njegovog mandata, ali da čekaju da se utvrdi odgovornost i krivica te da će se onda vidjeti što dalje.

‘I dalje u graničnim vrijednostima’

“Zadnji rezultati tvrde da samo mi i dalje u graničnim vrijednostima što se tiče same kvalitete življenja, međutim naravno da se smrad osjeti, to je logično”, rekao je Vić.

“Što se tiče sigurnosti, svi parametri koji govore o sigurnosti zdravlja su ispod graničnih vrijednosti, međutim naš nos ipak ima percepciju merkaptana i oni jesu viši od pet, ali daleko od onih 1000 koji su dozvoljeni. To se zna promijeniti, recimo danas je maglovit dan i brojni građani su rekli da kad je malo veća magla, uvijek se odlagalište osjeti”, objasnio je i napomenuo da su građani zdravstveno sigurni.
Inspekcije su izašle na teren i dale privremenu mjeru koja ograničava korištenje određenih dijelova odlagališta. Vić je najavio nastavak aktivnosti s pojačanim oprezom i mjerama sigurnosti.

“Na Jakuševcu imamo 6-3 plohu, to je ploha na kojoj nikada nije bilo odlagano, ona je zadnja ploha koja je projektirana i koja je predviđena da jednom kad se ta ploha zapuni, kad se saniraju pokusi to je zapravo kraj odlaganja na Jakuševcu. Biootpad se i dalje može odvoziti na kompostanu, međutim ne u ovom radijusu od 300 metara”, kazao je.

‘Urušio se otpad’

“Urušio se otpad koji se tamo odlagao od 2017. godine. Ta ploha je aktivna od 2017. godine. Mi smo zadnji odron imali 2002. godine, imali smo 15 godina mira. U 15 godina nismo imali ovakav incident i upravo na iskustvu što je bilo u ovih 15 godina i što se događa od 2017. godine po pitanju izvođenja radova ćemo znati što se zapravo dogodilo”, poručio je Vić.
“Radnik je stradao i ovim putem izražavam žaljenje za svojeg kolegu koji je teže ozlijeđen i svih onih kolega koji su potražili medicinsku pomoć”, rekao je Vić.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

“Jamčimo da je sigurna ploha za koju je inspektorat potvrdio, za ove druge ne možemo jamčiti”, napomenuo je i dodao da se nada da neće morati za nekoliko dana ponovo dolaziti u studio Dnevnika Nove TV zbog novog odrona.

Na pitanje reporterke jesu li krive oborine, Vić je odgovorio: “To je bila jedna od teza, mi još nismo to utvrdili, ali kada utvrdimo imat ćete kompletan izvještaj. To je nemoguće sad u ovom trenutku, pogotovo ovaj današnji odron. Napravili smo snimku samo odrona, izvođač je to napravio, ali moramo podsjetiti da je Čistoća ovdje samo upravitelj odlagalištem. Mi smo dužni po zakonu angažirati tvrtke i nadzore”.

Vlada spašava

“Sanacije ćemo napraviti sami. Ono što je gradonačelnik Tomislav Tomašević tražio jest da se napokon problem zagrebačkog otpada, odnosno novog pogona za obradu miješanog komunalnog otpada koji je osnovni preduvjet da se Jakuševec napokon zatvori, ne može napraviti bez Vlade. Ako puno manji gradovi mogu tražiti pomoć Vlade, onda treba i Grad Zagreb”, objasnio je Vić.

Čovjek koji je na Jakuševcu ostao bez ruke ima bolesnog sina: ‘Ne znamo kako će sada’

Također, smatra da Jakuševec nije ekološka bomba, ali da je ovo što se dogodilo sigurno jedan znak da ga se napokon mora zatvoriti.

“Dakle mi ne možemo u ništa sumnjati, mi smo imali sastanak s projektom i sudskim vještakom koji prikuplja svu potrebnu dokumentaciju, sve nalaze, napravit će ispitivanja i onda ćete znati i mi i vi što se dogodilo. Mi nemamo što tajiti”, rekao je Vić.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.