Photo: Dino Stanin/PIXSELL

SDP-ovke slave dan kad su u diktaturi dobile ‘biračko pravo’, evo kako to komentiraju!

Autor: Dnevno

Na današnji dan 1945. godine žene su u Hrvatskoj, u okviru Jugoslavije, ostvarile pravo glasa. Na parlamentarnim izborima za Ustavotvorni sabor Narodne Republike Hrvatske, u studenome 1946. godine, u parlament je prvi put u povijesti, uz 170 zastupnika, izabrano i 6 zastupnica“, pišu članice Foruma žena SDP-a na društvenim mrežama.

Nastavljaju kako suvremene demokracije nema bez izjednačavanja biračkog prava.

“Iako je 1945. utvrđeno pravo glasa, a Ustavom iz 1990. utvrđena zabrana diskriminacije, položaj žena u Republici Hrvatskoj danas daleko je od ravnopravnosti. Napredak u pogledu prava žena postiže se sporo, a dosegnuta prava nikada nemaju jamstvo opstanka. Duga je povijest borbe za rodnu ravnopravnost, a biračko pravo jedna je od najvažnijih pobjeda”, napisale su.

“Međutim, iako je Jugoslavija ženama dala pravo glasa, pa su s velikim zakašnjenjima za nekim drugim zemljama i žene u Hrvatskoj 1945. godine mogle izaći na izbore, budimo realni, u Hrvatskoj, tada u sklopu Jugoslavije, u kojoj je na vlasti bio komunistički diktatorski režim, žene, kao ni drugi građani, nisu imale pravo birati. Jer poanta izbora je imati pravo i mogućnost izabrati između minimalno dvije ili više političkih opcija, što nije bilo moguće u Hrvatskoj do 22. travnja 1990. godine”, piše Otvoreno.hr.

“Umjesto slavljenja komunističkog režima, koji očigledno ljevičarima u Hrvatskoj jako nedostaje, trebale bi slaviti dan kad su u tada još SRH održani prvi višestranački izbori u Hrvatskoj, 22. travnja 1990. na kojima su žene, kao i ostali građani tada još Socijalističke Republike Hrvatske, dobili pravo izbora.

Ono što cijelu stvar čini zanimljivijom jest to da je glavna zasluga Ivice Račana, osnivača i prvog predsjednika SDP-a, u tome što je kao predsjednik tada jedine zakonom dopuštene stranke odlučio raspisati prve demokratske izbore u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj 1990. godine, pa nismo i mi morali gledati scene kao u Mađarskoj ili drugim zemljama Istočnog bloka kako vojska tenkovima guši narodne prosvjede.”

SDP GRCA U PROBLEMIMA! Sukobi, frakcije, prazna blagajna: Stranka je na rubu propasti

KLJUČA! NOVI SKANDAL U SDP-U: Nećete vjerovati što su sad napravili! ‘Privatiziraju stranku’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.