(VIDEO) OSTOJIĆ: ‘Što prije moramo izabrati novog predsjednika ili predsjednicu stranke kako bismo spremni dočekali lokalne izbore 2021.’

Autor: Sanja Plješa

U SDP-u se održala konferenciju za medije na kojoj se potpredsjednik stranke Rajko Ostojić osvrnuo na aktualnu političku situaciju.

“Napravit ćemo analizu izbora koju ćemo predstaviti na Glavnom odboru stranke koji će se održati u subotu, 18. srpnja te na sjednici Predsjedništva koja se očekuje sljedeći tjedan. Nakon toga bit će izbori za novog predsjednika SDP-a. Predložit ćemo da se počnu organizirati iza Velike Gospe, a da se održe potkraj rujna”, rekao je Ostojić.

Dodao je kako će na sastanak Predsjedništva biti pozvano svih četiri suspendiranih članova stranke jer njihova suspenzija ističe u sljedećih nekoliko dana.

Ostojić je rekao kako su jučer razgovarali na Predsjedništvu i složili se u tome da se “svi osjećaju odgovornima za loš rezultat na parlamentarnim izborima”.

Podsjetio je kako se svi članovi Glavnog odbora i Predsjedništva biraju po načelu jedan čovjek – jedan glas, uvažavajući rodnu ravnopravnost što znači 50 posto žena, 50 posto muškaraca,

Napomenuo je kako se on sigurno neće kanidirati za predsjednika SDP-a.

Govoreći o brojevima glasova, rekao je kako je izborni reultat u svim izbornim jedinicima, a najbolji rezultat dobio je međimurski župan Posavec. Druga izborna jedinica od 10 njih bila je treća po redu po broju dobivenih glasova za Restart koaliciju.




Napomenuo je kako je podržavao Davora Bernardića za kojeg je rekao kako je bio “odličan na sučeljavanjima i šteta da taj svoj talent i vještine nije pokazao prije tri, četiri godine”.

“Moramo se zamisliti na fokusu naših birača. Za razliku od ostalih stranaka, mi imamo najstarije birače i to uglavnom iz urbanih dijelova Hrvatske. Prije tri, četiri godine Bernardić je mogao povući mlade birače, ali sada očito naše poruke nisu došle do njih. U pet godina je palo 14 posto izlazak SDP-ovih birača. Čija je to odgovornost? Svih nas iz SDP-a”, istaknuo je Ostojić.

Dodao je kako je zadovoljan svojim preferencijalnim glasovima i da mu je “drago da je pobijedio Milana Bandića i Miroslava Škoru”. No, naglasio je kako to ipak ne može značiti zadovoljstvo.




“Moramo promijeniti poruke našim biračima i na tome moramo biti jasniji i agresivniji i na tome će vjerojatno poraditi novi predsjednik ili predsjednica”, istaknuo je Ostojić. Zato će se, dodao je, požuriti s izborima za predsjednika ili predsjednicu stranke jer se stranka mora konsolidirati prije lokalnih izbora koji će biti u svibnju 2021. godine.

“Nova predsjednica ili predsjednica moraju napraviti pomak u SDP-u. Očito moramo napraviti pomake i prema zelenoj ekonomiji”, rekao je Ostojić pohvalivši Mirelu Holy koja je napravila velike korake u tom pogledu. Osim toga, dodao je, “SDP se treba vratiti korijenima”. Pritom treba više obratiti pažnju na umirovljenike.

Ostojić je rekao i kako se Bernardić neće više kandidirati na predsjedničkim izborima stranke, a sada je sve svoje ovlasti prenio na v.d. predsjednika Zlatka Komadinu. Inače, Bernardić je od jučer na odmoru.

Za sada se vrte pet imena za novog predsjednika stranke, a to su Biljana Borzan, Peđa Grbin, Zvonimim Mršić, Mišel Jakšić i Siniša Hajdaš Dončić, a za sve njih je Ostojić napomenuo kako zadovoljavaju uvjete za predsjednika.

Podsjetimo, jučer je Davor Bernardić ponudio ostavku na čelu poziciju stranke te za vršitelja dužnosti predsjednika predložio Zlatka Komadinu.

HAJDAŠ DONČIĆ OTKRIO HOĆE LI NASLIJEDITI BERU: SDP se mora fokusirati na tri ključna ideološka pitanja!

Autor:Sanja Plješa
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.