Foto: Igor Kralj/PIXSELL

SDP BiH PROZVAO MILANOVIĆA: ’Ovakvo ponašanje šamar je državi, a dijelili smo iste ideje’

Autor: Dnevno/M.V.

Ovogodišnja obljetnica Oluje čini se najkontroverznija je. Osim što se nastavljaju kritike upućene Borisu Miloševiću, potspredsjedniku Vlade i predstavniku sprskih manjina Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine usprotivila se pak i ulozi predsjednika RH, Zorana Milanovića.

On bi naime u Kninu trebao dodijeliti odličja koje bi međuostalom trebao primiti i umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Zlatan Mijo Jelić koji je u BiH optužen za ratne zločine.

Jelić bi odličje trebao preuzeti kao ratni zapovjednik brigade Specijalne policije Herceg-Bosne, a odličja će dobiti i generali HVO-a Anton Luburić, Stanko Sopta, Ilija Nakić i Mate Bilonjić.

Svi oni, tvrdi predsjednik Milanović, odličja će preuzeti u ime postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a ne u osobno ime.

Ipak, Jelić je za ovu državu kontroverzan jer je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu za ratne zločine koju je potvrdio i Sud BiH, a tereti ga se za progone, zatočenja i ubojstva Bošnjaka na području Mostara 1993. godine.

Optužnica navodi Jelićevu odgovornost za etničko čišćenje, protupravno lišavanje slobode muškaraca i njihovo zatvaranje u zatvore i logore, izvođenje muškaraca na prinudne radove na crti bojišnice i korištenje kao živi štit, te prisilni progon žena, djece i starih na teritorij pod kontrolom Armije BiH u razdoblju od svibnja 1993. do početka ožujka 1994. godine.

U obraćanju predsjedniku, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, Milanovića je podsjetio kako su njih dvojica kao socijaldemokrati svojedobno surađivali na temeljima jasne osude ratnih zločina.




“Odlikovati Jelića koji je u bijegu pred pravosudnim tijelima BiH predstavljalo bi ne samo uvredu i ponižavanje žrtava, već i šamar državi Bosni i Hercegovini. Takav čin predstavlja izdaju ideje antifašizma, pravde i jednakosti prava i ljudskog dostojanstva svih građana, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti”, naveo je.

Dodao je kako su, vjerujući da s Milanovićem dijele ista načela i ideje, na ranijim izborima u Hrvatskoj iz SDP-a BiH osigurali promatrače koji su sprječavali krađu na biračkim mjestima u BiH i pri tom bili izloženi prijetnjama, napadima i poniženjima od sljedbenika ideologije “kojoj se Milanović sada pokušava dodvoriti”.

“Zato je najmanje što sam očekivao da će Zoran Milanović odbiti koncept po kojem je nagrađivanje osobe koja je suučesnik u zločinu ubijanja desetaka i mučenja i zlostavljanja stotina zarobljenika prihvatljiv, jer se radi o navodnim ‘svojim’ zločincima i ‘tuđim’ žrtvama”, nastavlja.




Optužnica protiv Jelića podignuta je i potvrđena 2016. godine, no on boravi u Hrvatskoj pa je bosanskohercegovačkom pravosuđu nedostupan jer Hrvatska ne izručuje svoje državljane za ratne zločine u drugim državama. Ipak, u BiH sada razmišljaju o tome da procesurianje Jelića prepuste hrvatskom pravosuđu.

MILANOVIĆ UČINIO NEŠTO NEVJEROJATNO! Ljubo Ćesić Rojs: ‘Izražavam veliku zahvalnost Milanoviću’! Ovo nije ni Kolinda napravila!

Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.