Foto: Sasa Buric / CROPIX, Ilustracija

‘SUZDRŽAVAM SE ZBOG SINA!’ Suprug žene koja je umrla čekajući hitnu: ‘Rekao bih joj da je volim’ 

Autor: Dnevno.hr

U utorak 3. siječnja, rano ujutro Drago Makaj vratio se s posla gdje je odradio noćnu smjenu.

Čim je ušao u stan, vidio je suprugu kako leži na krevetu u teškom stanju, rekla mu je da zove Hitnu pomoć, ispričao je za Provjereno.

Sam je nije mogao odvesti jer je operirala kralježnicu i nije ju smio micati, što je rekao dežurnoj dispečerki. No, vozilo hitne nije došlo.

Tipka 194 i dobiva Zavod za hitnu službu Varaždinske županije.

“Gospođa koja se javila pitala me je kaj je, rekao sam da trebam hitni slučaj, da je žena teško bolesna, da imam teški slučaj, da trebam hitnu”, prisjeća se Makaj, dodavši da se supruga žalila da povraća i osjeća bolove u cijelom tijelu. Dispečerka ga je zatim pitala koje lijekove troši, na što on odgovara kako su probali sve da joj olakšaju bolove, no njoj se stanje samo pogoršavalo.

Zvao Hitnu, rekli mu da nazove opet kasnije

Nadalje navodi da mu je savjetovano da se javi liječnici opće medicine, no zvao je u tri sata u noći. a ona je radila do 13 sati popodne.

“Rekla mi je ovako, jedna ekipa je vani na terenu, dajte nazovite u četiri sata”, govori Makaj koji je tada prekinuo liniju. No, nitko nije zvao, niti došao u tih sat vremena, a supruga je počela sve teže disati. Oko četiri sata ponovno je zvao, javila se ista osoba.




Tada je malo digao glas i pitao što je s tom hitnom i da je njegovoj ženi stanje sve gore. Spomenuo je i važnu informaciju  da je supruzi na desnoj nozi kod gležnja sve otečeno, samo oko gležnja prema prstima.

Javiti se liječnici opće medicine, odnosno zamjenskoj i piti tablete protiv bolova – to su bili savjeti s hitne. To je, kaže, rečeno i supruzi s kojom je kratko razgovarala također.

Šest sati prošlo je od prvog poziva u pomoć

Oko sedam sati Drago odlazi tražiti zamjensku liječnicu opće medicine. Ona mu je samo rekla da zove sanitet. Ni nakon dva poziva po njegovu suprugu nisu izašli u vozilu Hitne pomoći. Ali zato jesu iz vozila saniteta istog Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Dolaze po nju oko 9 sati.




“U kakvom je tada bila stanju? Katastrofa. Prema pogledu, prema njoj, od lica, oči, to je sve izgledalo zastrašujuće. Počela je mijenjati boju na licu. Kad su je primili s kreveta tehničar i tehničarka, kad su je stavili u stolac, ona je tako zajaukala, da sam ja u kuhinji čuo… Od bolova”, kaže.

Od prvog poziva u pomoć prošlo je ukupnu šest sati, odvezena je u Opću bolnicu Varaždin. Popodne je bila na pregledu i ustanovili su da ima emboliju pluća te da ide na intenzivnu.

Poziv iz bolnice: ‘Gotovo, to je bio kraj’

5. siječnja, stiže poziv iz bolnice. Javio se sin i Dragi Makaju dao telefon u ruke. “I gotovo, to je onda bio kraj”. Njegova supruga je preminula.

“Od embolije pluća došao je ugrušak do srca i zaustavilo srce. To je bio znak u gležnju. Kad natekne gležanj prema prstima, to je znak…”, kaže i dodaje da je to znak koji je dao i hitnoj – natečeni gležanj i da te da teško diše.

“Bijes, strašan bijes. Jednostavno ja se dan-danas ne mogu pomiriti s tim. Mi smo imali poziv prema Hitnoj i oni nisu izašli van”, rekao je.

Ekipa emisije Provjereno kontaktirala je ravnateljstvo Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. Javio se ravnatelj, Mladen Smoljanec i primio ih u svoj ured. Odmah objašnjava da se na poziv Drage Makaja javila dispečerka, medicinska sestra.

Je li u bilo kojem trenutku tog razgovora bila upoznata s time da je oko desnog gležnja natečeno, da boli cijelo tijelo, teško je bilo disanje, da nije samo kralježnica koja je operirana nedavno?

“U razgovoru je uzeta vrlo opširna anamneza. Iskristalizirale su se dvije indicije prema kojima je dispečerka postupila. Koje su to indicije? Bol u kralježnici nakon operacije i povraćanje u prvom razgovoru i povraćanje u drugom razgovoru prestalo. Dva razgovora su bila”, kaže Smoljanec.

Zavod za hitnu službu Varaždinske županije: Sve po pravilima struke

Je li dispečerka pogriješila kada nije dala nalog da se pošalje vozilo hitne pomoći?

“Ja o tome ne mogu suditi. Nisam ni medicinske struke. Vi u ovom trenutku ne znate je li došlo do pogreške? To će utvrditi institucije ako će trebati. Ona smatra da je odradila prema svim pravilnicima korektno posao”, kaže Smoljanec.

Drago Makaj se na dan kada mu je supruga preminula javio zavodu. Primio ga je ravnatelj. Kaže da je bio uvjereniji tada kako je sve napravljeno po protokolu.

“Ja moram vjerovati svojim prijavno-dojavnim jedinicama koje su za to ovlaštene, koje su za to školovane i koje imaju licencu da rade u najboljem interesu svih pacijenata koji se jave”, kaže Smoljanec.

Udruga ‘Hitna uživo 194’: U nekim područjima ima premalo timova

Iz udruge “Hitna uživo 194” koja okuplja djelatnike hitne službe ističu da je posao dispečera jako osjetljiv i zahtjevan.

“Često puta komunikacija, dijalog, ode u krivom smjeru i to je najveći problem. Jako nezahvalan posao. Tako da je to jako škakljiv posao i iskreno da vam kažem ja ga ne bi volio radit. Zašto? Zato što jednostavno mislim da su puno skloniji pogreškama nego što smo mi na terenu. Jedna kriva riječ ili jedna kriva misao može odvesti u totalno drugom smjeru”, smatra Tomislav Petrušić, predsjednik udruge.

U Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije zaposlena je 171 osoba. 10 ih radi na prijavno-dojavnoj jedinici u 5 smjena. “Mi godišnje primamo preko 32.000 poziva koji moraju biti obrađeni i u datom trenutku donijeta odluka”, kaže Smoljanec.

Radi se prema indeksu hitnosti prijema u kojem su detaljne upute i pitanja koja treba postavljati osobi koja zove. Iste su upute za cijelu Hrvatsku, kaže. Medicinske sestre i tehničari na varaždinskoj hitnoj donose odluku o tome je li potrebna intervencija i kakva ili je dovoljan samo savjet. Na intervenciju u svakom trenutku u Varaždinu mogu izaći tri vozila, od kojih je jedno zamjensko. U trenutku kada je Drago Makaj zvao hitnu, bilo je slobodnih vozila.

Iz udruge “Hitna uživo 194” upozoravaju već dulje vremena na propuste unutar sustava – da djelatnici rade u svakakvim, teškim i stresnim uvjetima, primaju godišnje tisuće poziva, imaju brojne intervencije koje su potrebne i nisu potrebne. U određenim područjima ima malo timova ili ih nema uopće.

Iz udruge “Hitna uživo 194” žele smjenu čelne osobe krovnog Zavoda – Maje Grbe Bujević. Ona nije odgovorila na zahtjeve za komentarom, a još se čeka odgovor Ministarstva zdravstva hoće li slati inspekciju vezano za varaždinski slučaj.

‘Ne mogu doći k sebi, suzdržavam se zbog sina’

Drago Makaj na jedno pitanje nikada neće doznati odgovor.

“Možda bi joj bilo spasa, možda ne, tih 6 sati koje je ona još ležala na krevetu. I to je sad jedno veliko pitanje! Tih šest sati koliko je ona bila doma, da li bi se spasila tih 6 sati ili ne bi!”, pita se.

Da je sad tu što biste joj vi rekli, pitala je reporterka.

“Da je volim… Još dan danas ja ne mogu k sebi doći ali suzdržavam se zbog sina, samo to. I imam za koga živjeti”, kaže Makaj.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.