Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SASTAO SE VLADIN ZNANSTVENI SAVJET: Razmatraju se nove mjere, Gordan Lauc govorio o svojim krivo interpretiranim izjavama!

Autor: L.B.

Vladin znanstveni savjet održao je u utorak sastanak. Na njemu se raspravljalo o mogućnosti proširenja upotrebe covid potvrda.

Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je znanstveni pristup Savjeta.

“Najviše smo na sastanku razgovarali o aplikaciji treće doze cjepiva”, otkrio je Beroš te dodao kako su svi članovi Savjeta složni oko ove teme.

I Gordan Lauc govorio o pogrešno interpretiranim izjavama

“Razgovarali smo i o trenutnoj situaciji s cijepljenjem u RH. Svi mislimo da treba smanjiti različitosti u tumačenju i davanju preporuka za cijepljenje. Potpuno je jasno da je cjepivo najbrži i jedini izlaz iz krize”, govori Beroš.

Kaže i da je Miroslav Radman govorio o različitim mutacijama virusa i njihovim utjecajima na patogenost virusa, a Igor Rudan o novim znanstvenim podacima u literaturi.

“Dolaskom hladnijeg vremena moramo svi prepoznati okolnosti koje dovode do širenja virusa i izbjegavati ih”, rekao je ministar.

Kako je Beroš rekao, i Gordan Lauc govorio je o svojim izjavama koje su pogrešno interpretirane.




“To smo riješili. On je govorio o korelaciji, a ne o mogućoj vezi smrtnosti i cijepljenja. On je od prvog dana zagovornik cijepljenja i suglasan je s ostalim članovima Savjeta”, tvrdi Beroš.

“Rečeno je i da su diljem svijeta, i to nije diskriminacija, da su upravo necijepljeni rezervoar gdje se virus i dalje širi i gdje može doći do mutacija. Rekli smo i da je znanost tu da se propituje, da je to je jedini smisao znanosti, da dogme nema. Promišljali smo i o širenju bolesti među cijepljenima”,rekao je Beroš te dodao kako su zaključili da je to ipak manje vjerojatno.

‘Još nemamo plan za proširenje upotrebe covid potvrda’

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je novinarima da ne postoji plan da se proširi upotreba covid potvrda, ali da se vidi kako zemlje u okruženju i u Europi to koriste kao jednu vrstu pritiska na necijepljene.




“Mi nemamo nikakav plan, ali vrlo je izvjesno da ćemo o tome uskoro razgovarati. Rekao bih da je uvođenje potvrda u zdravstvo i socijalu uspjelo, gotovo da nemamo nikakvih problema u poštivanju toga i rekao bih da će doći vrijeme kada ćemo početi razgovarati o njihovom proširenju”, iznio je Capak.

Beroš je dodao kako su članovi Savjeta razgovarali i o opsegu cijepljenih po dobnim skupinama.

“Svi smo se složili da je cijepljenjem potrebno zaštititi naše najstarije sugrađane. Preko 72 posto naših sugrađana preko 65 godina je cijepljeno. Molim sve starije od 65 godina kada im pokuca patronažna sestra na vrata da se raspitaju o svim prednosima i manama. Potpuno je jasno da dobrobit i korist cijepljenja daleko nadilazi ono što je loše”, pozvao je Beroš stariju populaciju na cijepljenje.

‘Struka uvijek razmišlja o novim mjerama’

Capak je rekao kako ne može govoriti o terminu kada bi došlo do šire upotrebe covid potvrda.

“Znate tko uvijek razmišlja o novim mjerama? Jedino struka”, rekao je Beroš. Capak je dodao da smatra kako je najbolji pristup donositi mjere u skladu sa situacijom.

“Treba reći da smo u prethodna tri tjedna imali stagnaciju rasta i rano je govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtjevao dodatne mjere. Kad vidimo situaciju razmotrit ćemo to i vidjeti jesu li potrebne nove mjere”, kaže Capak.

“Od početka ove krize jedino epidemiološki pokazatelji su oni faktori i parametri na osnovu kojih donosimo mjere. Prema tome, od početka se trudimo balansirati taj omjer brige za zdravstvo i brige za gospodarstvo”, rekao je ministar Beroš dodajući: “Mi u RH pokušavamo od prvog pacijenta balansirati mjere da bi osigurali maksimalnu zaštitu zdravlja… Politika se tu ne miješa kad je riječ o sagledavanju tih podataka.”

‘Dobro je da imamo različita cjepiva’

“Stav struke je da je dobro što imamo različita cjepiva. Za mene nema dileme, cijepit ću se treći put”, kaže ministar dodajući i da je stav struke da treba kombinirati različita cjepiva za najbolju moguću zaštitu.

“Zdravsteni radnik koji je bio u kontaktu sa zaraženom osobom se mora testirati”, govori Capak objašnjavajući da se i cijepljeni radnici u zdravstvu moraju testirati nakon kontakta sa zaraženima.

“Nema apsolutne sigurnosti, ali ako dođe do nekih novih spoznaja, prilagodit ćemo se istog trenutka”, zaključio je Beroš.

Podsjetimo, članovi Znanstvenog savjeta Vlade su, između ostalih, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić i Zvonko Kusić.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.