fbpx
Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, Guliver Images

‘SANKCIJE NEĆE BITI DOVOLJNE!’ Ne bude li poštovala sporazum s Kosovom, ovako će Srbija proći: ‘Vučić i Kurti to relativiziraju, to je priča za unutarnju uporabu’

Autor: Dnevno.hr

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Europa vodio se dijalog o tome je li Sporazum na putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova prekretnica u rješavanju kosovskog spora.

Srđan Majstorović, predsjednik Upravnog odbora Centra za europske politike iz Beograda, rekao je da status dokumenta nije upitan.

“Razlozi Vučićevog nepotpisivanja Sporazuma i Aneksa isključivo su unutarnje političke prirode. S jedne strane postoji otpor nacionalno i nacionalistički orijentiranih stranaka i raznih formalnih i neformalnih pokreta, što je ovih dana vidljivo na beogradskim ulicama, as druge strane, srpska javnost nije adekvatno pripremljena za značajna dešavanja u normalizacija odnosa s Kosovom.


Umjesto da se fokus stavi na suradnju, što je suština Sporazuma, u javnom prostoru dominantno se govori o crvenim linijama koje ograničavaju bilo kakvu viziju budućih odnosa Srbije i Kosova. No, bez obzira na izostanak potpisa, nedvojbeno je da je Ugovor, koji je usmeno prihvaćen, pravno obvezujući u skladu s pravilima definiranim Bečkom konvencijom o obveznom pravu”, istaknuo je Majstorović.

‘Priča je za unutarnju upotrebu kako bi se spasili glasovi birača’

Enver Hasani, profesor na Pravnom fakultetu u Prištini i bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova, rekao je da u međunarodnom ugovornom pravu nije bitna forma, već sadržaj ugovora.

“A sadržaj Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine je jasan i čist. Što se tiče Vučićevog odbijanja potpisa na Sporazum, razlog je ustavne prirode.

“On zna da bi prihvaćanjem nekih odredbi Sporazuma mogao biti optužen za kršenje Ustava Srbije, pa je mislio da će odbijanjem potpisivanja Sporazuma imati čiste ruke”, istaknuo je Hasani.

Prema njegovim riječima, to što Vučić i Kurti sada to relativiziraju priča je za unutarnju upotrebu kako bi se spasili glasovi birača.

“Ali s međunarodnog gledišta to nema nikakvog značaja. Kada se gledaju obveze Srbije u Sporazumu, ona ima samo jednu obvezu – ne blokirati i opstruirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Ali ne u Ujedinjenim narodima, iako Vučić kaže da neće dopustiti da Kosovo bude primljeno u Ujedinjene narode, iako zabrana blokiranja prijema Kosova u Ujedinjene narode uopće nije predmet Sporazuma. Zabrana se odnosi na druge međunarodne organizacije. Uostalom, čak i da Srbija de iure prizna Kosovo, to ne bi bilo dovoljno za prijem Kosova u Ujedinjene narode, jer to ovisi o članicama Vijeća sigurnosti”, rekao je Hasani.
‘Mislim da sankcije nisu dovoljne’

Na pitanje Omera Karabega kako Bruxelles i Washington mogu natjerati Vučića i Kurtija da poštuju Sporazum, ako postoji kašnjenje ili izbjegavanje obaveza, Hasani je rekao da će mješoviti odbor pratiti i nadzirati provedbu Sporazuma.

“Ako bi, recimo, taj odbor našao dokaze da je Vlada Srbije, Ministarstvo vanjskih poslova ili sam predsjednik Vučić uputio pismo nekim državama sa zahtjevom da opstruiraju prijem Kosova u neke međunarodne organizacije ili bi lobirali u nekim U suprotnom, u tom smislu, to bi bio veliki problem za Srbiju. Siguran sam da bi joj Europska unija uvela sankcije ili zamrznula neka financijska sredstva”, rekao je.

S njim se slaže i Srđan Majstorović, koji je naglasio da u tom slučaju dolazi u obzir uvođenje sankcija.
“Međutim, pitanje je postoji li unutar Europske unije jedinstvena volja da se strane natjeraju na poštivanje Sporazuma. Osim toga, mislim da sankcije nisu dovoljne. Bez jasnog plana za integraciju zemalja Zapadnog Balkana u Europsku uniju, Unija nema dovoljno jake poticaje koji bi motivirali strane da se striktno pridržavaju provedbe dogovorenog sporazuma. Poseban problem predstavlja činjenica da pet članica Europske unije još uvijek ne priznaje Kosovo. Ovih dana kosovski karatisti ne smiju nastupiti na Europskom prvenstvu u Španjolskoj jer Španjolska ne priznaje Kosovo i njegove državne simbole”, objasnio je Majstorović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.