Sandra Benčić neviđeno urlala u Saboru zbog Tuđmana: Dosta joj je priče da je on utemeljitelj države

Autor: N.K

Nakon što je lijeva oporba zatražila raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora, u srijedu i noći sa srijede na četvrtak održana je maratonska rasprava koja je trajala punih 14 sati, te je završila u 5 sati ujutro.

Rasprava je obilovala bezbrojnim svađama HDZ-ovih zastupnika s ostatkom Sabora.

Da će biti dramatično, moglo se vidjeti već tijekom jutra kada se SDP-ova Mirela Ahmetović žestoko obrušila na HDZ-ovce, poručivši im ‘Strepite lopovi, strepite’. Na to je stigao žestok dogovor iz HDZ-ovih klupa, Josip Borić joj je odgovorio da na sjednicu dolaze spremni, njih šezdesetak. “Skidamo rukavice, pregazit ćemo vas kao plitak potok”, najavio je ranije.

I doista, za riječ se javio rekordan broj HDZ-ovih zastupnika i ostali su u Sabornici do kraja.

Obično su zastupnici većine tiši i manje se javljaju, ali u ovoj raspravi su bili izrazito aktivni. Cijelu raspravu mogli ste pratiti u našem tekstu uživo na ovoj poveznici.
Stanje demokracije u Hrvatskoj

Izdvojili smo niz zanimljivih momenata u raspravi, a jedan od njih je i svakako trenutak kada zastupnica Sandra Benčić u 1 u noći doslovno galami i viče kako Franjo Tuđman nije utemeljitelj hrvatske države, već narod.

“Čuje se samo jedno, vas taj prosvjed ozbiljno boli. Cijelu večer se ili prebrojava ljude koji su bili na prosvjedu ili ih se naziva pogrdnim imenima, ili se nastoji izvrtati poruka svih koji su bili tamo, da žele izbore, a danas smo zato i ovdje. Raspravljamo o tome zašto moramo na izbore. Kada su neki dan izašli podaci o demokraciji u Hrvatskoj i kada smo i mi vidjeli, i kada su čak i građani vidjeli, da je čak i Crna Gora na višem mjestu od nas, a da smo mi na nekom 58 mjestu i da su samo dvije zemlje unutar Unije gore od nas”, započela je Benčić vatreno izlaganje.

PLENKOVIĆ JE POSVE OVISAN O ‘VELIKOJ ČETVORKI’: Velika kumska četvorka vlada Hrvatskom iz sjene i čuva premijera od stranačke desnice
‘Utemeljitelj ove države je narod, a ne jedna osoba’

“Da, mi smo se zabrinuli kako smo u osam godina došli do ove točke. Govorili smo o uništavanju jedne po jedne institucije. Dok na kraju nismo sada došli i do potpunog uništavanja DORH-a. Ali ja razumijem zašto se to događa, da vi ne možete tolerirati jedan miran, ne nasilan građanski prosvjed. Kako dolazi do toga da ne možete otrpjeti jedno neovisnu instituciju, kako dolazi do toga da govorite vi i vaši zastupnici, pa čak i europarlamentarni zastupnici, da govorite da oni koji nisu za HDZ da su protiv Hrvatske. Vaše razumijevanje ove zemlje jest, jedna rasprava, jedna partija, jedan narod, jedna država. Takvo razumijevanje proizlazi iz vaše izjave koju ste malo prije rekli, a to je da Franjo Tuđman utemeljitelj ove države. Utemeljitelj ove države je narod, narod je utemeljitelj ove države, građani ove države su utemeljitelji ove države, ne jedna osoba, koja god ona bila. Ne jedna osoba”, ponovila je Benčić vičući cijelo vrijeme iz petnih žila.

HDZ-ovci su joj počeli dobacivati na što se okrenula predsjedniku Sabora Željku Reineru zamolivši ga da umiri svoje kolege. On je to odbio rekavši joj da je i ona upravo vikala.

“Isto kao što ste se vi derali, na isti način. Ajmo molim vas, ajmo se svi malo utišati”, rekao je Reiner, a Benčić je nastavila čitati poruke nekih građana koje je dobila, a u kojima ljudi navode zašto HDZ mora otići s vlasti.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.