Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Sanader izbjegava suđenje zbog ‘hitne’ operacije koljena

Autor: Dnevno

Nastavlja se suđenje bivšem premijeru, Ivi Sanaderu, zbog afere Ina-MOL, ali – bez njegova prisutstva. Naime, Sanader je ustrajao na operaciji koljena unatoč mišljenju sudskog vještaka da se taj operativni zahvat mogao odgoditi. Suđenje će se nastaviti ispitivanjem bivšeg potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca i bivšeg ministra financija, Ivana Šukera. Međutim, Sanader neće pratiti njihov iskaz niti postavljati pitanja.

Podsjetimo, sutkinja zagrebačkog suda, Maja Štampar Stipić odluku o održavanju rasprave u Sanaderovom odsutstvu donijela je nakon ispitivanja medicinskog vještaka, uz protivljenje obrane koja je najavila da će tražiti novo vještačenje.

Sanader, koji u remetinečkom zatvoru izdržava kaznu zbog primanja ‘provizije’ u slučaju Planinska, prošlog je tjedna zbog upalnih procesa hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti, a zatvor je sud izvijestio i da ga u KBC-u Zagreb očekuje operacija koljena. Iako je sutkinja kazala da operacija nije hitna, on je ustrajao na zahvatu nakon kojega su potrebna 3 mjeseca rehabilitacije.

Kako su rasprave u aferi Ina-MOL već zakazane do kraja godine, sutkinja je u četvrtak odlučila da će se rasprave održati bez Sanadera, uz objašnjenje kako se sam doveo u tu situaciju. Uskok Sanadera u ovom slučaju tereti za primanje mita od čelnika mađarskog MOL-a, hrvatskom pravosuđu nedostupnog, Zsolta Hernadija.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju započelo je na zagrebačkom Županijskom sudu, dana  23. listopada. Sanader je, tada odbacio sve optužbe  kao i na prvom suđenju, na kojem Hernadi još nije bio optužen, a pravomoćnu presudu je ukinuo Ustavni sud.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

Optužnicom je predloženo i to, da Sanader vrati državi 10 milijuna eura, ako ga se osudi te presuda postane pravomoćnom.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.