fbpx
Foto: Damir Krajac / CROPIX

‘SAMO MALO, DOBRO ME SLUŠAJTE, TO JE NONSENS!’ Plenković iznerviran održao lekciju pred novinarima: ‘Samo što nisu plakali pred njim, a sada ne bi pomogli Ukrajini’

Autor: N.K

Institucija pučkog pravobranitelja u Hrvatskoj u srijedu obilježava 30 godina postojanja. Važnu obljenicu obilježili su konferencijom “Zaštita ljudskih prava i vladavine prava”. Tim povodom obratili su se premijer Andrej Plenković, a na konferenciji su bili i predsjednik Sabora Gordan Jandroković i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

Premijer Plenković dao je izjavu za medije.

Govorio je o plinu i sankcijama.


“Naši građani plaćaju plin ispod tržišne cijene, ali mi to držimo dok god to može”, rekao je i dodao.

EK je, kaže, izašao s prijedlogom oko plina kojim nisu bile zadovoljne mnoge zemlje članice. Kaže kako je smisao političkog dogovora da se nađe mehanizam koji će se kretati do maksimalno 150 eura, sve više od toga smatra neodrživim. “Da cijene ne odu na jednu izrazito visoku razinu, mi ne može držati u nedogled, zato je ideja da se nađe okvirni mehanizam”, kaže premijer dodajući da se cijena plina ne može održavati niskom u nedogled.

Na pitanje što je s uvozom nafte u Srbiju preko Hrvatske, premijer je odgovorio.

“To se odnosi samo na naftu ruskog podrijetla. Janaf i INIS surađuju dobro po tom pitanju. Mislim da su se jako dobro dogovorili”, rekao je premijer.

“Funkcionira li dobro sustav sankcija u Hrvatskoj”, pitali su novinari.

“Što se tiče razotkrivanja kaznenih djela, znate tko je za to nadležan. To su DORH i policija. Njih morate to pitati. Zaključci o provođenju sankcija u Hrvatskoj su dobra. Paket sankcija će se još širiti”, rekao je Plenković.
Plenković sumnjičav u vezi arapskog investitora

“Imate li više uopće konkretno stajalište o tom slučaju””, pitala je novinarka.

“Stav je vrlo jasan. Nema teoretske šanse da se onaj koji se deklarira kao kupac netko čiji je to stvarni novac. To je i najneinformiranijem promatraču jasno. Zato kažem da to treba ispitati niz institucija”, rekao je Plenković i dodao kako je Agrokor zahvaljujući Vladi spašen od propasti.

“Svi koji insinuiraju da smo mi isporučili kompaniju Rusima u naručje lažu. Oni su bili vjerovnici i svoja potraživanja su pretvorili u vlasništvo. Tamo su došli zbog ranijih odluka Uprave te kompanije. To što se danas zbiva s aspekta Vlade, zna se što je protupravno, a što ne i to će se doznati. Ali najvažnije da kompanija funkcionira. Oni funkcioniraju normalno i to je s aspekta nas koji brinemo o sustavu je najbitnije. Nije bitno tko je vlasnik u tržišnoj ekonomiji, bio je prije Hrvat pa se dogodilo što je”, rekao je premijer.
Obuka ukrajinskih vojnika?

“Glasovanje 15. prosinca. Ajmo stvari postaviti principijelno i jasno jer je hrvatska javnost opterećena nebitnim stvarima. Pitanje ustavnosti i pravnih temelja je izmišljena. Vidim da je oporbenim strankama problem jer im je tako Milanović napisao u priopćenju problem tko šalje dopis. To je nonsens, tema koja ne postoji”, rekao je Plenković.

Dodao je kako zastupnici oporbe samo što nisu plakali dok je u Saboru držao govor predsjednik ukrajinskog parlamenta, a sada dovode u pitanje potporu Ukrajini u obliku obuke.

Stavit ćemo na web sve moguće dopise koje je netko slao Milanoviću i njegovim prethodnicima, nema dopisa koji je slao predsjednik Vlade. Sve šalje ministar obrane. Što je problem? Vlada je donosila nekoliko odluka o isporuci vojne pomoći Ukrajini u posljednjih 9 mjeseci, koje su daleko iznad misije koja će trajati dvije godine i puno više smo dali nego što ćemo u misiji u kojoj participiraju članice EU-a. Ne vidim u suspstanci što ih muči, što je problem. To su ljudi koji su prije mjesec dana bili ovdje na večeri, jedan je tražio selfie s Ruslanom Stefančukom”, rekao je premijer.

“Nema te teme, ta tema je nametnuta. Lovit se za nešto što je izmišljeno… Koji je to hrvatski nacionalni interes, koja je to legitimna sebičnost da mi kao članica Unije, NATO-a, europodručja, kažemo ‘sorri, ne bi mi vama pomogli u misiji’”, rekao je Plenković.

Na pitanje o dogovoru s Milanovićem, premijer kaže: “Nismo djeca. Nemamo vremena za one koji imaju politički stav da su protiv. Imamo proceduru, Vlada je zauzela politički stav, parlamentarna većina je zauzela politički stav. Saborski zastupnici imaju priliku pokazati javnosti gdje su.”

“Neka dobiju izbore pa neka odlučuju. Vlada je ozbiljna, principijelna i angažirana. Ovo nije dječji vrtić. Odluke o ovoj temi se neće zaboraviti, ostat će vječno u prostoru”, kaže premijer na pitanja o onima koji žele drugu proceduru u odlučivanju o ovoj temi.

“Samo malo, dobro me slušajte”

Premijer je u jednom trenutku postao malo iznerviran pa je novinarima poručio da ga sada dobro slušaju.

“Mi smo na vlasti već skoro 7 godina i ovakvih problema dok on nije bio predsjednik nismo imali. … To je Hrvatska danas i to nije zbog nas, to je zbog divljaštva koje on godinama provodi i na koje je dio medija pristao. Kako toga nije bilo prije”, pita se premijer. Govorimo da nitko nije iznad Sabora pa odlučite za što ste, kaže i dodaje da njegova vlada provodi politiku koja je jedina ispravna.

Prognozirao je rezultat utakmice Hrvatske i Belgije

Na pitanje vjeruje li da bi Hrvatska mogla pobijediti Belgiju, premijer Andrej Plenković odlučno poručuje kako Hrvatska odlično i igra i da sigurno možemo pobijediti Belgiju.

“Kako ne bi vjerovao, ima li netko u nas da ne vjeruje. Kaže Marko da se svađaju, ne igraju baš dobro. Svađaju se Belgijanci međusobno. Bilo bi lijepo da pobijedimo, mi smo tu u nogometu.. imamo tako dobrih nogometaša, to je fascinantno”, rekao je Plenković prognozirajući rezultat utakmice Hrvatske i Belgije na Svjetskom prvenstvu.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.