Foto: Guliver/Patrik Maček

SADA JE DOSTA, HRVATI ĆE POKAZATI ORBANU, IDE LEKCIJA! Puna im je kapa bezobrazluka: Plenković upregnuo tim za odgovor Mađarima

Autor: N.K

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske Vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama”, stoji u reakciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova nakon što je mađarski premijer Viktor Orban rekao kako bi Mađarska imala luku za dovoz nafte da im nije oduzeto more.

Osim toga, mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose”, kazali su iz MVEP-a.

Podsjetimo na Orbanovu izjavu u cijelosti. Govoreći o infrastrukturi koja bi se trebala izgraditi ukoliko Mađarska prestane uvoziti naftu i embargu na kojeg ih se pokušava nagovoriti, Orban je tom prilikom istaknuo svoje razočarenje činjenicom da Mađarska nema pristup moru i dodao kako je plan EU manjkav zbog toga što ignorira geografske atribute pojedinih zemalja.

“Oni koji imaju more i luke u mogućnosti su dopremati naftu tankerima iz svih krajeva svijeta, ali ima zemalja koje nemaju obalu. I mi bismo je imali da nam nije oduzeta. Kako bilo, sada je nemamo. Tako ruska nafta ili bilo čija nafta, u Mađarsku može doći samo putem naftovoda od kojeg je jedan kraj u Rusiji, a drugi u Mađarskoj. To je zadano. Ne možemo prihvatiti prijedlog koji ignorira tu činjenicu. U sadašnjem obliku, ovaj prijedlog ekvivalentan je ispuštanju nuklearne bombe na mađarsku ekonomiju”, rekao je Orban. Kada je govorio o tome da im je “oduzeta luka”, vjerojatno je mislio na riječku luku koja je u povijesti bila pod Ugarskom.

Dodao je kako bi Hrvatska u tom slučaju trebala značajno povećati kapacitete svog naftovoda. Također, kaže kako je Mađarska rafinerija, kao i ona u Bratislavi, također u vlasništvu MOL-a, dizajnirana isključivo za rusku naftu.

“Nije da možemo samo odjednom rafinirati drugu naftu. To bi zahtijevalo značajnu rekonstrukciju naših rafinerija. To bi nas koštalo nekoliko stotina milijardi forinti. Dakle, EU od nas traži da reorganiziramo rafinerije i potrošimo stotine milijardi forinti kako bismo na kraju rafinirali skuplju naftu”, zaključio je Orban.

MAĐARI OPET BACILI OKO NA HRVATSKI TERITORIJ! Orban uopće ne skriva, spominje more i luku: ‘I mi bismo je imali da nam nije oduzeta’
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.