Foto: Darko Tomas / CROPIX /Ilustracija

Sad smo ‘europsko Kosovo’, ali uvijek postoji gore: ‘Da su euroskeptici pobijedili, Hrvatskom bi vladao mali Vučić’

Autor: D.R.

Hrvatska je danas proslavila ‘sedmi europski rođendan’, toliko je godina prošlo otkako smo postali punopravna članica EU.

Statistike govore da je sve bolje nego tog 1.srpnja 2013., BDP je u odnosu na tada porastao za 22 posto, udio vanjskog duga u BDP-u smanjio se za trećinu, stopa nezaposlenosti pala je za nešto manje od 10 posto….

No, unatoč tome, na zadnjem ‘eurobarometru’, provedenom prošle godine, tek 40 posto Hrvata smatralo je da članstvo u EU dobra stvar. Euroskepticizam u Hrvatskoj prisutan je još iz vremena dok smo bili u čekaonici, a treba podsjetiti i da se morao mijenjati zakon da bi na referendumu izglasali ulazak – bilo je dovoljno da većina birača koji iziđu na izbore glasa ‘za’, a ne kao do izmjena da je većina upisanih.

Prema službenim rezultatima DIP-a na referendumu održanom 22. siječnja 2012. izašlo je 43,51 posto hrvatskih birača, od čega je za ulazak u Europsku uniju glasovalo 66,27 posto dok ih je 33,13 posto bilo protiv.

Zanimljivo, najveći euroskeptici bili su Dalmatinci, u Dubrovačkoj županiji čak 40,71 posto birača glasovalo je protiv, a u Splitsko-dalmatinskoj 42,2 posto. S druge strane Međimurci su bili najveći zagovornici Unije, samo 23,72 posto se protivilo ulasku.

No, što bi se s Hrvatskom dogodilo da je kojim slučajem ostala vani? Pokušali smo dobiti neke odgovore, i to iz perspektive politike, ekonomije i demografije.

Gledajući politiku, sve baca na to da bi na vlasti imali ‘nekog Vučića’.




“Imam kritički stav prema funkcioniranju Unije, ali to znači da priželjkujem život Hrvatske izvan EU. Važno je da pokušavamo funkcionirati u sklopu ovog transnacionalnog sustava kao njegov dio, što iz geopolitičkih razloga, što iz sigurnosnih, ekonomskih i političkih” , kaže nam politolog Anđelko Milardović.

“Dok se ne razviju političke elite i društvo, potrebno nam je da imamo jedan takav način (su)života”, dodaje.

Ja uopće ne mogu zamisliti situaciju da smo na referendumu drugačije prošli pa da imamo likove poput Vučića. Ne sumnjam da bi imali neki autoritarni tip vlasti, a pogotovo s ovom covid-pandemijom. Politički sustavi koji su imali demokratsku formu diljem svijeta su ‘aterirali’, s pandemijom su doživjeli jedan tip reverzije pa nije teško zamisliti što bi bilo”, kaže Milardović uz opasku da i kod Plenkovića imamo elemente autoritarnosti no da je u odnosu na Vučića ipak “visokosofisticirani tip, manje otvoren i direktan nego tamo”.




Sličan princip može se primjeniti i za ekonomiju. Potvrdio nam je to naš ekonomski stručnjak Guste Santini.

“Kad smo ulazili u Europsku uniju gospodarstvo i društvo su bili u lošijem stanju. Danas je loše, a ako je sada loše, onda bi bilo tragično“, kaže naš ekonomski stručnjak Guste Santini.

Santini je Hrvatsku nazvao ‘europskim Kosovom’. Kaže, sramtono je što dobivamo financijska sredstva iz kohezijskih fondova samo zašto smo dramatično siromašni i što se još time hvalimo. No, opet bolje ‘europsko Kosovo’ nego ‘vaneuropsko’.

“Mislim da u ovom globaliziranom svijetu mimo EU ne bi mogli ništa učiniti. Za sve ovo što nam je danas problem – da ne funkcionira pravosuđe, izvršna, sudska, a ni monetarna vlast – nije nam kriva EU, već mi sami.”

“Ulaskom u EU popravili smo naš instutucionalni okvir, a opet imamo i korupciju i klijentelizam. Da smo izvan tko zna kakvi bi zakoni vladali”, upozorava Santini.

Jedini plus, a i to je jako uvjetno, jest da bi u Hrvatskoj bilo manje iseljavanja. Demograf Stjepan Šterc kaže da bi očita prednost ostanka izvan EU-a bila ta da ne bi bilo izgovora za loše demografske pokazatelje.

“Da smo na referendumu imali drugačiji pristup ne bi bili pri dnu Europe samo zato što bi se mjerili prema drugim parametrima. Iseljavanja bi ionako bilo, no sumnjam da bi bilo toliko intenzivno i s tolikom silinom. Možda bi bili svjesniji naše katastrofalne demografske situacije, neke parametre osvijestili bi i prije, a ovako ih tumačimo slobodom kretanja te bi konačno shvatili da nestajemo takvom silinom koja bi trebala zabrinuti svakog tko se bavi politikom u Hrvatskoj.”

Zoran Meter: Njemačka ofanziva: Dosta je altruizma, i mi imamo svoje interese!

 

U EUROPI SE IZRUGUJU S NAŠIM PREDSJEDANJEM: 10 milijardi eura nismo dobili zbog Plenkovićeva lobiranja, nego zato što smo najsiromašnija zemlja EU-a

Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.