fbpx
Foto: Pixabay

SAD I U VOĆU PRONAŠLI PROBLEM! Opasna kontaminacija, građani oprez: Ide se u opoziv još jednog proizvoda

Autor: N.K

Državni inspektorat RH izvijestio je u subotu da se opoziva proizvod Sušena smokva NATURA 200g podrijetlom iz Turske, zbog povećane količine aflatoksin mikotoksina.

Proizvođač opozvanog proizvoda je turska tvrtka Kalkan Organik Tarim Urunleri Tasimailik Dis.Tic. LTD STi – Aydin, Turska, a uvozi i stavlja ga na hrvatsko tržište tvrtka Marjan voće d.o.o. iz Dugog Sela.

Obavijest se odnosi na proizvod pod oznakama: EAN KOD: 3859892798031, LOT broj proizvođača : 090021823-11-313, interni LOT broj Marjan voća: 313/21, najbolje upotrijebiti do 30.prosinca 2022.


Proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.

Što su mikotoskini?

Prema onome što piše na službenim stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Mikotoksini (gr. mykes – gljiva, toxicon – otrov) su sekundarni produkti metabolizma koje plijesni sintetiziraju tijekom rasta na supstratima biljnog i životinjskog porijekla.

Mikotoksini, kao česti one­čišćivači hrane, uz brojne značajne štete u gospodarstvu, uzročnici su različitih bolesti, najčešće putem hra­ne, rjeđe respiratornim putem. Bolesti koje uzrokuju su mikotoksikoze. Mikotoksini predstavljaju veliki problem za ljude i životinje u brojnim zemljama svijeta. Prema procjeni FAO-a, 25% hrane koja se proizvodi u svijetu kontaminirano je mikotoksinima.

Unos u organizam

Aflatoksin je proizvod plijesni Aspergillus flavus. Takva se plijesan vrlo često razvija u područjima vlažnih i toplih klima. Plijesan koja sintetizira aflatoksin često se nalazi i u spremnicima, kontejnerima, utrobama brodova, silosima za skladištenje namirnica, primjerice, zrna žita, voća, nekih vrsta povrća, orašastih plodova, kave, kakaovaca, začina. Stoga posebnu pozornost poduzimaju proizvođači kave i čokolada kako bi se sirova kava i kakaovac dopremljeni iz tropskih predjela Afrike i Južne Amerike dodatno kontrolirali na prisutnost aflatoksina prije nego se u lukama ta sirovina iskrca.

Molekula aflatoksina u organizam se može unijeti disanjem i udisanjem kontaminiranog zraka ili unosom putem probavnog trakta, konzumiranjem namirnica koje sadrže ili su kontaminirane toksinom. Kada se unosi hranom, aflatoksin dolazi putem crijeva u krv i potom krvlju u druge organe.
Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.