fbpx
Ilustracija Foto: Patrik Macek/PIXSELL

I SUTRA ZANIMLJIVO U SABORU! Evo o čemu se raspravlja…

Autor: Hina

Hrvatski sabor u četvrtak nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o koncesijama kojim bi se trebala unaprijediti transparentnost, jasnoća postupanja i zaštita tržišnog natjecanja u postupku davanja koncesije, a time i hrvatski pravni okvir poslovanja.

Predloženim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU.

Preciziraju se mogućnosti za izmjenu ugovora o koncesiji na način da se briše mogućnost da Hrvatski sabor može zahtijevati izmjenu ugovora o koncesiji ako to zahtjeva interes RH.


Naime, predlaže se brisanje te odredbe s obzirom na to da je kao takva preopćenita jer ne definira što bi bio interes RH, a da već nije propisano i to na način da Hrvatski sabor može izmijeniti ugovor o koncesiji kada se utvrdi da je ugrožena nacionalna sigurnost i obrana države, okoliš ili ljudsko zdravlje.

Predloženim se propisuje i način izračuna nove procjene vrijednosti koncesije prilikom izmjene ugovora o koncesiji, dodatno se preciziraju odredbe o prijenosu koncesije te mogućnosti osnivanja založnog prava, uz suglasnost davatelja koncesije.

Jasnije se određuje postojanje mogućnosti podugovaranja koje je propisano liberalnije od odredbi Zakona na način da uvjeti za podugovaranje više nisu zakonski propisani već su prepušteni slobodnim tržišnim uvjetima dok se i dalje zakonski propisuju uvjeti za sklapanje ugovora o potkoncesiji.

Dodatno se definira što čini ukupni prihod koncesionara na način da se prihod koji ostvari podugovaratelj ili potkoncesionar od djelatnosti koju obavlja na temelju podugovora ili ugovora o potkoncesiji zbraja u ukupan prihod koncesionara na koji se obračunava naknada za koncesiju.

Mogućnost za sklapanje ugovora o potkoncesiji definira se u okviru dokumentacije za nadmetanje, tako da je budući koncesionar unaprijed upoznat s područjima u kojima je moguće sklopiti ugovor o potkoncesiji, pritom primjenjujući odredbe toga zakona i drugih posebnih zakona koji uređuju pojedino područje koncesioniranja, stoji u obrazloženju.

Sjednica počinje u 9,30 sati.
Sabor danas izglasao Zakon o obnovi Zagreba! Dio zastupnika glasalo iz samoizolacije
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.