Photo: Patrik Macek/PIXSELL

‘TO SU SATI I SATI…’ Jandroković krenuo računati u Saboru. Bauk objasnio zašto treba uzeti novac Uredu predsjednika: ‘Kako su leteći automobili tek u fazi prototipa…’

Autor: M.P.

Saborski zastupnici sjednicu su nastavili raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u više međunarodnih mirovnih misija, među kojima i u operaciji NATO-a “Allied Solace“ u Republici Kosovu.

Hrvatska će sudjelovanjem u toj operaciji doprinijeti osiguranju životnih uvjeta za evakuirane osobe u “Kampu Bechtel“ u Republici Kosovu, kao i ukupnim savezničkim naporima u toj operaciji.

U tom smislu predlaže se sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji NATO-a Allied Solace u Republici Kosovu s do tri pripadnika, navodi se u obrazloženju.

 

Na početku je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković objavio  da je na prijedlog Državnog proračuna za 2022. stigao veliki broj amandmana, njih 475, zbog čega će sjednice Sabora idućeg tjedan početi već u ponedjeljak.

O proračunu za 2022. glasat će se u srijedu

Sabor će o amandmanima raspravljati u ponedjeljak i utorak, dok će se o proračunu za 2022. godinu glasati u srijedu, rekao je, dodavši: „Ako je po amandmanu dvije minute, 475 puta dva je 950 minuta, to su sati i sati pa ćemo i ponedjeljak i utorak posvetiti amandmanima“.




Današnje zasjedanje počelo je raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o unaprjeđenju poduzetničke infrastrukture, a predstavnik predlagatelja Mile Horvat, državni tajnik u ministarstvu gospodarstva predstavio je zastupnicima dodatno obrazloženje zakona rekavši: “Ovo je drugo čitanje zakona. Zakon je stupio na snagu 2013.  godine te je mijenjan više puta. Razvoj sustava poduzetničke infrastrukture je kontinuiran proces i značajna tema za gospodarstvo jer je u funkciji bržeg razvoja poduzetništva, povećanja investicija i zaposlenosti, a posebno jer su mali i srednji poduzetnici najbrojniji korisnici poduzetničke infrastrukture. Poduzetničke zone su infrastrukturno opremljena područja na kojima poduzetnici posluju te zajednički koriste raspoložive resurse i tako racionaliziraju troškove svog poslovanja”.

Spomenik birokraciji

Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a,  podnio je dva amandmana na proračun kojima je tražio da se uzme po 2 milijuna kuna uredu predsjednika kao i Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva te da se ta sredstva preusmjere na povećanje proračuna u korist Vatrogasne zajednice. Time bi se izgradila pristupna cesta do novoizgrađenog vatrogasnog doma u Supetru na Braču, dodavši kako postoji opasnost da se on pretvori u spomenik birokraciji jer do njega nema pristupne ceste.

„Kako su leteći automobili tek u fazi prototipa i nisu ušli u masovnu upotrebu, a nema naznaka da bi se isti koristili za gašenje požara, s velikom vjerojatnošću možemo pretpostaviti da će se i dalje koristiti cestovna vatrogasna vozila koja čak ni na Braču ne mogu bez ceste”, rekao je u obrazloženju amandmana.




O zemljištu gdje gradi Rimac

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović  zatražila je, pak, objašnjenje o zemljištu na kojem gradi tvrtka Rimac Automobili koje je, tvrdi ona, dodijeljeno za iznos manji od jedne lipe po kvadratu mjesečno.

“Rimac Automobilima je građevinsko zemljište od gotovo 200 tisuća kvadratnih metara na sljedećih 69 godina dodijeljeno za 19.934 kuna godišnje, što je manje od jedne lipe po kvadratu mjesečno”, rekla je Peović. Dodavši da je tu riječ o pogodovanju te da na prvom mjestu treba biti interes lokalne zajednice, a ne privatni interes.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mile Horvat poručio joj je: „Ne daje se zemljište, nego se daje pravo građenja, država je i dalje vlasnik tog zemljišta, a pod kojim uvjetima je to dodijeljeno, ne mogu reći“.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.