fbpx
Foto: Youtube/Screenshot

Sabor je donio odluku: Tena Šimonović Einwalter nova pučka pravobraniteljica

Autor: Maja Štefanac

Tajnim glasovanjem Hrvatski sabor je odlučio da je pravnica Tena Šimonović Einwalter nova pučka pravobraniteljica. Za nju je glasalo 115 zastupnika, dok je Sandra Hančić, dobila jedan glas, izvijestio je potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner.

Šimonović Einwalter izabrana je na mandat od osam godina i dolazi iz Ureda pravobranitelja. Od 2013. je bila zamjenica prethodne pučke pravobraniteljice Lore Vidović kojoj je mandat istekao 1. ožujka i nije se natjecala za novi. Od 2003. radno je iskustvo stjecala u Ministarstvu za europske poslove i Ministarstvu vanjskih poslova, a u Uredu pučkog pravobranitelja je od 2008. godine.

Pučki pravobranitelj ima imunitet i tri zamjenika

Pučki pravobranitelj je opunomoćenik Sabora za promicanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda, u svom je radu samostalan i neovisan. Uz sebe ima najmanje troje zamjenika, koje na njegov prijedlog i na osam godina bira Sabor. Svi oni imaju imunitet jednako kao što ga imaju i saborski zastupnici, te se na njih na odgovarajući način primjenjuju odredbe Ustava o imunitetu zastupnika. S druge strane, ne mogu biti članovi političke stranke kao što ne mogu obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost.


Na javni poziv za pravobranitelja prijavilo se petero kandidata. Pošto nije imala potpunu dokumentaciju jedna je kandidatura u startu otpala, pa su razgovori obavljeni s četvero preostalih, a Saboru su predložene Šimonović Einwalter i Hančić. Naime, za pravobranitelja može biti izabrana osoba koja ima hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj, završen studij prava, najmanje 15 godina radnog iskustva u struci.

Osim navedenog, tražilo se i da je riječ o istaknutom stručnjaku koji u javnosti uživa ugled osobe visokih moralnih načela te zaštitnika i promicatelja ljudskih prava i sloboda, odnosno vladavine prava, osoba koja nije osuđivana i protiv koje se ne vodi kazneni postupak za kaznena djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti te osoba koja nije član političke stranke.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.