fbpx
Photo:Marin Tironi/PIXSELL

SABOR ĆE RASPRAVLJATI O AMANDMANIMA: Samo na prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi podneseno ih je više od sto!

Autor: Dnevno

Saborski zastupnici će se izjašnjavati o amandmanima podnesenima na zakonske prijedloge koji su razmotreni ovaj i prošli tjedan, a među njima je i paket zakona o socijalnoj skrbi koji je izazvao brojne kritike te su podneseni brojni amandmani.

Vladajući ističu kako se konačnim prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi ide u cilju nediskriminiranja osoba s invaliditetom te se predlaže ukidanje cenzusa u visini od 4000 kuna radi pravednijeg osiguravanja materijalnoga prava, odnosno osobne invalidnine.

Zakon o socijalnoj skrbi

Visina naknade za osobe s invaliditetom povećava se s 1500 na 1750 kuna, a ujedno se predlaže i povećanje niza naknada, poput zajamčene minimalne naknade s 800 na 1000 kuna, naknade za osobne potrebe te za osobnu invalidninu. Također, među inim, proširuje se krug osoba kojima se može priznati pravo na status njegovatelja te se propisuju i nove usluge – sveobuhvatna procjena i planiranje, prethodna stručna procjena, socijalno mentorstvo i psihosocijalni tretman radi prevencije nasilničkog ponašanja.


U konačni prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi zastupnici su raspravili i paket pratećih šest zakona iz reformskog paketa za područje socijalne skrbi.

Tako su u drugom čitanju raspravljeni i konačni prijedlozi zakona o udomiteljstvu te zakoni koji reguliraju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke djelatnosti i socijalno-pedagoške djelatnosti.

Oštre kritike reformskog paketa socijalne skrbi

Saborska oporba oštro je kritizirala reformski paket zakona za područje socijalne skrbi navodeći da nije uvaženo mišljenje struke, da se sustav nepotrebno centralizira te da će dugoročno imati negativne posljedice.

Saborski zastupnici također će u četvrtak raspraviti i prijedlog Zakona o Hrvatskoj zakladi za znanost kojem je cilj jasnije definirati pravni status Zaklade te način njezina djelovanja.

Sabor će o samim zakonima glasovati u petak.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.