Foto: Dusko Marusic / CROPIX

S polica se hitno povlače dva popularna lijeka: Više ih nema u ljekarnama i ordinacijama

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Tvrtka Apolonia d.o.o. Labin i Tvrtka Bausch + Lomb Ireland Limited, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), izvijestile su o povlačenju određenih serija lijekova zbog utvrđene neispravnosti u kakvoći.

Apolonia d.o.o. Labin zbog neispravnosti u kakvoći povlači seriju 0457 lijeka Apernyl a100, dentalnih štapića s acetilsalicilnom kiselinom. S obzirom da nema drugih lijekova s istom djelatnom tvari i farmaceutskim oblikom na tržištu, navedeni lijek nabavlja se izvanrednim unošenjem temeljem izjave zdravstvene ustanove.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Neispravnost u kakvoći

Bausch + Lomb Ireland Limited povlači serije 2203695A, 2211906B i 2303977E lijeka Oftidorix 20 mg/ml + 5 mg/ml do razine ljekarni. Razlog povlačenja je sumnja u neispravnost u kakvoći, konkretno potencijalno kompromitiranu sterilnost. Nije utvrđen rizik za bolesnike koji su uzimali ovaj lijek. Iako nisu dostupne druge serije lijeka na tržištu, dostupni su drugi lijekovi s istom kombinacijom djelatnih tvari, farmaceutskim oblikom i jačinom od drugih proizvođača.

Hrvati troše više lijekova nego lani: Jedna županija apsolutni rekorder u potrošnji lijekova za živce

Bolesnici koji koriste navedene lijekove trebaju se konzultirati sa svojim liječnicima ili ljekarnicima u slučaju bilo kakvih pitanja o trenutačnoj terapiji. HALMED podsjeća zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku nuspojavu ili neispravnost u kakvoći lijeka.

Ovo povlačenje ne utječe na redovitu opskrbu tržišta, s obzirom na dostupnost drugih lijekova s istom kombinacijom sredstava. Pacijenti se potiču da prijave nuspojave ili probleme s lijekom izravno HALMED-u te se konzultiraju sa zdravstvenim stručnjacima za daljnje smjernice o terapiji.
 

 
 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.