Foto: Darko Tomas / CROPIX

RUŽA TOMAŠIĆ OTKRILA MRAČNU ISTINU O EU! Šokirat će vas što su namjeravali:’Ovo je način na koji su nas htjeli uništiti’!

Autor: Dnevno

Prijedlog Komisije o uvođenju kvota za izlov srdela i inćuna na Jadranu trebao je u interesu velikih tvrtki uništiti ribarstvo u Hrvatskoj, ali se od njega odustalo jer su shvatili da neće dobiti podršku u Europskom parlamentu, izjavila je u utorak eurozastupnica Ruža Tomašić, prenosi N1.

Nova Komisija pod predsjedanjem Ursule von der Leyen u programu rada za 2020. navela je da iz procedure povlači Uredbu o utvrđivanju višegodišnjeg plana za male pelagijske stokove u Jadranskom moru, kojom bi se uvele kvote i ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru.

Uvođenje kvota prema zahtjevu Europske komisije bilo bi ograničilo izlov na cijelom jadranskom području na 50.000 tona ribe, dok samo Hrvatska lovi oko 60.000 tona, a ukupno se u regiji ulovi oko 100.000 tona ribe.

Karmenu Vella, malteški političar i povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo bivše Europske komisije, tvrdio je da će bez uvođenja kvota za izlov doći do kolapsa stokova u roku od jedne do tri godine.

Tomašić smatra da je prijedlog bio iznesen u interesu i uslijed lobiranja velikih tvrki koje se bavi izlovom i prodajom male plave ribe. Čak je i dodala da Komisiji “naredbe dolaze od negdje drugdje”.

“Mislim da naredbe dolaze od negdje drugdje. Netko je imao zamisao da se uništi ribarstvo u Hrvatskoj. Pogotovo izlov male plave ribe”, pa da se onda ta riba uvozi, kaže Tomašić.

“Ja sam čula, ne znam sigurno je li to to, ali su mi neki dobronamjerni ljudi iz prošle Komisije rekli da ima jedna poljsko-njemačka tvrtka u Maroku koja se bavi izlovom srdela, pa bi mi uvozili srdele iz Maroka”.




Prijedlog Komisije je bio rezultat lobiranja takvih tvrtki, tumači Tomašić.

Tvrdi međuostalim da u Komisiji nisu mogli dokazati da je mala plava riba izlovljena i da je Jadransko more opustošeno.

“Mi znamo da srdela živi tri do četiri godine. Dokazano je znanstveno da se stok oporavio. Naši ribari imaju lovostaj dva puta godišnje, za vrijeme mrijesta, a i po njihovom načinu rada vidi se da brinu o stoku male plave ribe, pa ovo što tvrdi Komisija o izlovljenosti ne stoji”, kaže hrvatska europarlamentarka, prenosi N1.




 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.