Foto: Guliver Image/ AP Photo/Pavel Golovkin

RUSKI MINISTAR TRLJA SOL NA RANU! Iznenada došao u Ukrajinu: Njegove riječi otkrivaju koliko bi rat mogao trajati

Autor: Dnevno.hr

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu posjetio je ruske trupe u okupiranoj Ukrajini, a ovaj put odmah je privukao pažnju medija jer se takve geste nisu često viđale od početka ruske invazije u veljači prošle godine.

Kratki video koji je objavilo rusko ministarstvo obrane prikazuje Šojgua u helikopteru, a zatim nakratko sa zapovjednicima usred nekih teško oštećenih zgrada.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je Šojgu “pregledao istureno zapovjedno mjesto jedne od formacija snaga Vostok u smjeru Južnog Donjecka”. Videozapis ne sugerira da je Šojgu blizu najaktivnijih linija bojišnice.

Posjet vojnicima nakon žestokih kritika

Ruski kritičari Šojgua često su ga opisivali kao udaljenog i odmaknutog od realiteta sukoba.

Jevgenij Prigožin – šef privatne vojne tvrtke Wagner – redovito se pojavljivao na prvim linijama oko grada Bahmuta, često optužujući Ministarstvo obrane da njegove borce lišava resursa te za birokratsku nekompetentnost. Prigožin je u petak rekao da su njegovi borci gotovo opkolili Bakhmut.

Šojguov posjet bi mogao biti zamišljen kao odgovor na Prigožinovu isturenu prisutnost, ali i za poticanje ruskih operacija. Rusi su ostvarili određen napredak uz značajnu eskalaciju topničkih, tenkovskih i zračnih napada u mnogim područjima, ali veći dio duge linije bojišnice je onakav kakav je bio prije tri mjeseca.

To je unatoč ruskoj mobilizaciji od 300.000 ljudi prošle jeseni i naporima da se koncentriraju resursi u Donbasu nakon ruskog povlačenja iz gotovo polovice regije Herson na jugu u studenom.




Gdje je Gerasimov?

Video koji je objavilo Ministarstvo obrane prikazuje Šojgua na sastanku s trojicom visokih časnika uključenih u sukob: general-pukovnicima Mihailom Mizincevim, Sergejem Rudskojom i Rustamom Muradovim. Time se vjerojatno želi pokazati da Ministarstvo obrane čvrsto kontrolira operaciju, unatoč Prigožinovim komentarima.

No, pomalo je zbunjujuće da se čovjek koji je izravno zadužen za cijelu operaciju – Valerij Gerasimov – nije pojavio kao dio ovog dobro koreografiranog posjeta.

Zamijećeno je Muradovljevo prisustvo. Zapovjednik Istočnog vojnog okruga često je kritiziran od strane ruskih vojnih blogera, pa čak i jedinica pod njegovim zapovjedništvom zbog taktike koja je dovela do velikih gubitaka, posebno oko grada Vuhledar, gdje su ruske snage pretrpjele katastrofalne gubitke u siječnju.




Wagner kritizirao generala: Ta kukavica leži daleko od sukoba

Pro-Wagnerov Telegram kanal Grey Zone je prošlog mjeseca napisao o Muradovu: “Ova kukavica leži na kontrolnoj točki i šalje četu za četom sve dok zapovjednik jedne od brigada uključenih u napad na Vuhledar nije mrtav na liniji kontakta. ”

Unatoč raspoređivanju pozamašnih ruskih jurišnih snaga, Vuhledar ostaje u ukrajinskim rukama.

Nagovještaj dugog sukoba

U videu Ministarstva obrane objavljenom u subotu, vidi se kako Šojgu uručuje nagrade nekolicini vojnika, govoreći: “Još je puno posla pred nama. Zaista se nadam da ćete nastaviti vjerno služiti našoj zemlji. Puno sreće, uspjeha i, naravno, vratite se živi kući!”

Kako piše CNN, ovo bi mogao biti još jedan nagovještaj da ruska hijerarhija očekuje dugu bitku za postizanje ciljeva invazije, daleko od munjevite kampanje koja je obećana –prije godinu dana.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.