Foto: Vlado Kos / CROPIX

RUSKI MEDIJI GA DIŽU U NEBESA, HRVATSKI DEŽURNI MORALIZATORI UDARAJU! ‘Najgora sramota od samostalnosti’, oporba i desnica ga slavi: ‘Glas razuma, neće Hrvatsku uvući u rat!’

Autor: Dnevno.hr/E.P.

TOP tema u Hrvatskoj preko noći je postala najava da bi naša zemlja mogla biti jedna od članica Europske unije koja bi trebala obučavati ukrajinsku vojsku za rat protiv Rusije.

Ne slažu se svi s tim, a jedan od njih je predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je u utorak rekao da nije upoznat s idejom europskih ministara vanjskih poslova o obučavanju 15.000 ukrajinskih vojnika u Europi, ali je “ne podržava”.

Predsjednik s karakterom

“Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. To je dovođenje rata u Hrvatsku. Korektni smo, solidarni i to je to”, rekao je.

Ako bi Ministarstvo obrane RH bilo suglasno s takvom idejom, Milanović im unaprijed kaže: “Ne idimo u to.” “Kao vrhovni zapovjednik (OS RH) to neću odobriti”, poručio je. Dodao je da na ratu u Ukrajini profitiraju mnogi, primjerice “politički paraderi”.

Milanovićeve izjave izazvale su veliku reakciju i u ruskim medijima. Ruska državna novinska agencija TASS prenijela je njegove izjave, a agencija RIA Novosti je dodala i da je Milanović ranije “naglasio da su Rusija i Hrvatska postale neprijateljske države i izrazio zabrinutost zbog te činjenice”.

Ruski Interfax piše da pak da hrvatska vlada ponudila EU obuku za ukrajinske vojnike.




Regnum piše da se Milanović protivi “obuci kijevskih militanata u Hrvatskoj” te da ne podržava “pretjerano miješanje u sukobe na teritoriju bivše Sovjetske Socijalističke Republike Ukrajine”. Regnum podsjeća i da je bivši hrvatski nogometaš i reprezentativac Tomislav Dujmović prije tjedan dana rekao da je Milanović zauzeo stranu Rusije i da sukob promatra objektivnije nego premijer Andrej Plenković.

Milanović se usprotivio obuci vojnika, ali i slanju oružja u Ukrajinu zbog opasnosti da hrvatska vojska ostane bez oružja, piše MKRU. Milanović bi na slanje oružja pristao u slučaju da se to Hrvatskoj kompenzira, dodaju.

“Milanović potvrdio da NATO sudjeluje u sukobu”

Televizijska kuća SEV piše da je Milanović kritizirao NATO savez i prenosi njegovu izjavu da je “hrvatska obrana na prvom mjestu, a onda dugo, dugo ništa, onda NATO, a ona sve treće”. “Hrvatski predsjednik potvrdio da NATO sudjeluje u sukobu u Ukrajini”, piše na portalu Iz.ru.




Milanovićeve izjave je prenio i Kommersant koji fokus stavlja na izjavu da bi obuka ukrajinskih vojnika predstavljala uplitanje Hrvatske u rat u Ukrajini. Ruska Gazeta piše da je, pored Milanovića, ovu ideju odbio i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

S druge strane, premijer Andrej Plenković i šef HDZ-a se ponovno jasno odredio na stranu Ukrajine u ratu te je potvrdio da se razmišlja o obuci ukrajinskih trupa, a naravno takav je stav i u ministarstvu obrane s vjernim Plenkovićevim ministrom Marijom Banožićem na čelu. Uz HDZ, Ursulu von der Leyen i Europsku uniju čvrsto su stali i brojni javni mislioci i komentatori pa se tako na društvenim mrežama mogu pročitati komentari poput “najgora sramota od samostalnosti”, “Milanoviću, Putinisto” i slični…

S druge pak strane, oporbeni predstavnici u saboru uglavnom su stali na stranu Milanoviću i smatraju da Hrvatska pod hitno mora povući kočnicu i ne se zalijetati kako ne bismo svi skupa nastradali.

Tko je glavni?

Jasno je tako da Plenkovićeva parlamentarna većina ne bi skupila dvotrećinsku većinu kolika bi im bila potrebna za ovako nešto, no dobro je znano da prepucavanja s Milanovićem traju već mjesecima, a posebno je to na relaciji ministarstvo obrane – predsjednik te je odavde i krenula inicijativa da se Milanoviću smanje ovlasti upravljanja vojskom.

A bi li nas, kao što tvrdi Milanović, obuka ukrajinske vojske jasno stavila na neprijateljsku listu Vladimira Putina te Hrvatima stavila metu na čelo, upitali smo političkog analitičara i komentatora Karla Juraka.

Milanović je rekao nešto potpuno zdravorazumsko i ni po čemu nije doveo u pitanje odnos RH prema ratu u Ukrajini. Dovode ga u pitanje samo oni koji nam crtaju direktno metu na čelo. Pomaže li to ikome, i na kraju krajeva, pomaže li to uopće Ukrajini”, rekao je Jurak.

Što se sve kuha iza ovih nevjerojatnih previranja oko upravljanja hrvatskoj vojskom i nadležnostima ministarstva i predsjednika te koliko bi to sve moglo biti opasno, već smo analizirali.

Pisali smo tako da bi Ministarstvo obrane uskoro u postupak javne rasprave trebalo uputiti prijedlog izmjena triju ključnih zakona, a najavili su da će propisati da u miru vojskom zapovijeda ministar obrane te da predsjednik više ne može umiroviti generale. Podsjećamo, mjesecima je javnost imala priliku gledati sukobe predsjednika Milanovića i ministra obrane Marija Banožića te loptanje s najvišim vojnim dužnosnicima.

U ovom slučaju, riječ je o izmjenama Zakona o obrani, Zakona o službi u Oružanim snagama te Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Prema informacijama koje su prenijeli hrvatski mediji, u Vladi te izmjene zakona namjeravaju izglasati tijekom ove jeseni.

Žele mu skinuti ovlasti

Tako se čini da su kod nas ustavne ovlasti predsjednika ostavljene nekako na pola od polupredsjedničkih prema ceremonijalnima, struka upozorava da je odredba nedorečena i zahtijeva hitan dogovor. To je u ovakvoj situaciji teško provedivo, a svjestan je toga i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila, koji nas je upozorio na opasnosti koje trenutna krizna vremena donose, a vojska često ne zna komu je odgovorna i tko je može pozvati na najozbiljnije zadaće.

“Regija je nemirna, Aleksandar Vučić i ekipa ni dan-danas nisu odustali od takozvane velike Srbije. Sad je na redu prema njima odcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Hrvatska je ekonomski okupirana, preuzimaju se sve velike kompanije, medijske kuće… Svjetska je pandemija i kriza. U takvoj situaciji ovakav sukob između predsjednika i ministra obrane je neviđen i nevjerojatan”, upozorava Cvrtila i dodaje: “To je sve skupa nezabilježeno u Europi i demokraciji da se vrhovni zapovjednik jedne vojske i ministar obrane uz premijera ponašaju na taj način. To vam je kao da u jednoj tvrtki imate deset direktora. Jednostavno ne funkcionira”…

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.