Foto: Guliver Image / Sarsenov Daniiar

RUSIJA SE OBRUŠILA NA EU ZBOG UKRAJINE! ‘Obećajete im članstvo, a kršite vlastite standarde’

Autor: Dnevno.hr

Rusija je kritizirala Europsku uniju zbog sudjelovanja na samitu s Ukrajinom u Kijevu u petak, gdje su članice obećale novi krug sankcija protiv Kremlja.

Podrška bloka Ukrajini samo služi “hegemonističkim težnjama” SAD-a i NATO-a, rekla je u subotu glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, upitana za odgovor Moskve na summit.

Zaharova je rekla da sudionici žele oslabiti Rusiju.

Čelnici EU-a na skupu u Kijevu najavili su novu rundu sankcija protiv Rusije, a razgovarali su i o kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU. Bio je to prvi takav samit koji se održao u Ukrajini otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio svojim trupama da napadnu zemlju tu zemlju.

Zaharova je okrivila blok za “obećavanje” članstva u EU i kršenje vlastitih standardnih zahtjeva za europsku kandidaturu.

Šefica Europske unije Ursula von der Leyen rekla je da će 10. krug sankcija bloka ciljati na ruske trgovinske i tehnološke sektore.

EU je također obećao dodatnih 27 milijuna dolara za potporu ukrajinskom razminiranju oslobođenih teritorija koje su privremeno okupirale ruske snage. Dodala je i da je prioritet saveza “zaštita civila i njihovih sredstava za život”.




Dok ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čeka na brzi prijem u EU, proces je kompliciran i dugotrajan i vjerojatno će trajati godinama ako Ukrajina konačno bude primljena.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.