Foto: Guliver/Screenshot X

Rusija se hvali da je ubila 152 Hrvata, a sad su dobili odgovor

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je podatke o navodnom broju stranih plaćenika koji su se pridružili sukobu na strani Ukrajine od početka rata. “Od 24. veljače 2022. u Ukrajinu je stiglo 13.387 stranih plaćenika koji se bore za neonaciste. Do danas ih je eliminirano 5962”, objavilo je ministarstvo.

Najveći broj plaćenika, prema ruskom ministarstvu, dolazi iz Poljske (2960), a slijede Velika Britanija, Rumunjska i Hrvatska. Navodno se na strani Ukrajinaca borilo 335 Hrvata, od kojih je 152 eliminiran. Iz Srbije je stigla jedna osoba, iz Slovenije petoro, iz Mađarske osam, dok je iz Bosne i Hercegovine stiglo 207 državljana, od kojih je 90 poginulo.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske odbacilo je navedene podatke kao netočne i tendenciozne, navodeći da od početka ruske agresije na Ukrajinu jedan hrvatski državljanin smrtno stradao, dok se jedan smatra nestalim.
Netočni i tendeciozni podaci

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbacuje navode Ministarstva obrane Ruske Federacije kao netočne i tendenciozne. Od početka ruske agresije na Ukrajinu, u Ukrajini je smrtno stradao jedan hrvatski državljanin, dok se jedan smatra nestalim. Napominjemo kako hrvatski državljani nemaju obvezu prijave svoga odlaska iz Republike Hrvatske kada putuju u treće zemlje”, odgovorili su iz Ministarstva.

Rat u Ukrajini ušao je već u treću godinu. Rusko ministarstvo navodi da se u Ukrajinu došlo boriti 1113 Amerikanaca, od kojih je 491 eliminiran. Od zemalja iz kojih je navodno stiglo najviše plaćenika slijede Gruzija (1042, od kojih je 561 eliminiran) te Kanada (1005, od kojih su 422 eliminirana).

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.