RUSIJA OBJAVILA POPIS NEPRIJATELJSKIH DRŽAVA! Sada je napokon posve jasno tko se nalazi na njemu!

Autor: S.P.

Rusija je objavila službeni popis na kojem se nalaze zemlje koje se “neprijateljski odnose prema njoj”.

Kako piše u službenom tekstu objavljenom na portalu ruske vlade, na popisu se nalaze samo dvije zemlje – Sjedinjene Američke Države i Češka, objavio je portal Geopolitika.news.

“Odobren je priloženi popis stranih država koje su počinile neprijateljske radnje protiv Ruske Federacije, državljana Ruske Federacije ili ruskih pravnih osoba, u odnosu na koje se primjenjuju mjere djelovanja (protudjelovanja), utvrđene uredbom predsjednika Ruske Federacije od 23. travnja 2021.”, piše u objavljenom službenom tekstu, koji su prenijeli svi ruski, ali i neki svjetski mediji.

Ograničenja za SAD i Češku

Ta odluka donosi i neka ograničenja za SAD i Češku.

Tako će Češka će u svojoj diplomatskoj misiji na teritoriju Ruske Federacije moći imati najviše 19 službenika, dok se veleposlanstvu SAD-a u Ruskoj Federaciji zabranjuje zapošljavanje djelatnika iz Rusije.

U vrijeme mandata Donalda Trumpa, SAD su u svojim strateškim dokumentima Rusiju definirale kao zemlju koja predstavlja najveću ugrozu ne samo po nacionalne interese, već i doslovno rečeno –  po egzistenciju SAD-a, u razini s Kinom.

Nakon Trumpa i predsjednik Joe Biden nije blagonaklon prema Rusiji.




U travnju ove godine uveo je nove sankcije Rusiji te najavio protjerivanje 10 ruskih diplomata iz SAD-a. Nakon toga je Češka protjerala 18 ruskih diplomata uz javne optužbe protiv Moskve da je sudjelovala u organizaciji eksplozije skladišta oružja u Vrbetici 2014. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je nadležnim tijelima zemlje da se napravi službeni popis Rusiji neprijateljskih država.

No, na popisu nema primjerice Poljske, baltičkih država iz bivšeg SSSR-a, Ukrajine ili Velike Britanije, koje su, zapravo, već godinama glavni i najglasniji kritičari Rusije, njene politike i državnog rukovodstva.




Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.