Foto: Guliver image/AP Photo/Efrem Lukatsky/Ilustracija

Rusi zauzeli tri grada u Donjecku. Čini se da Putinove trupe sve više napreduju, Zelenski zavapio za većim naoružanjem

Autor: Dnevno.hr

90. je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajina je osudila 21-godišnjeg ruskog vojnika Vadima Šišimarova na doživotnu kaznu zbog ubojstva ukrajinskog civila. To je prva presuda za ratni zločin u Ukrajini, a istovremeno je čelnik proruskih separatista u Donjecku najavio kako će oni suditi borcima pukovnije Azov koji su se predali u tvornci Azovstal u Mariupolju. Dok je iz Ukrajine dosada izbjeglo 6.5 milijuna ljudi, ukrajinska tužiteljica otkrila je kako se istražuje 13 tisuća potencijalnih ruskih ratnih zločina. Guverner Luhanska optužio je Rusiju za korištenje tzv. “taktike spaljene zemlje”, a mnogi se boje da će grad Severodonjeck, zbog intenzivnih napada, uskoro biti okružen i praktički doživjeti istu sudbinu kao i Mariupolj. Bjeloruski predsjednik Lukašenko optužio je NATO i Poljsku kako žele zauzeti zapadnu Ukrajinu te naveo kako će Kijev zbog toga prije ili kasnije tražiti pomoć Rusije i Bjelorusije. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentirao je kako će Zapad morati ponuditi nešto novo ako žele obnoviti diplomatske odnose te da će se Rusija sada više fokusirati na odnose s Kinom. 

23:45 Zelenski traži još oružja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je zemlja preživjela “zahvaljujući desecima tisuća podviga svih onih koji brane državu. I to po cijenu desetaka tisuća života ukrajinskih muškaraca i žena koje su ubili okupatori.”

U svom dnevnom obraćanju rekao je da je situacija u Donbasu i dalje teška. “Situacija u Donbasu je izuzetno teška”, rekao je.

Zatim je ponovio potrebu za teškim oružjem.

22:00 Rusi su preuzeli kontrolu nad tri grada u Donjecku, među kojima je Svitlodarsk, rekao je guverner te pokrajine Pavlo Kiriljenko za lokalni ogranak Radija Slobodna Europa.

Ranije u utorak, proruska Donecka narodna republika objavila je na Telegramu da su njezine snage preuzele grad i ukrajinsku zastavu zamijenile ruskom.




Svitlodarsk je 80 kilometara jugozapadno od Sjeverodonjecka, koji je u središtu ruskih napada zadnjih nekoliko dana.

Čelnik ukrajinske vojne uprave Serhij Hoško potvrdio je da su Rusi zauzeli grad pokraj kojeg je najveća ukrajinska termoelektrana na ugljen, prenosi agencija dpa.

Separatisti su također rekli da je operacija zauzimanja Limana, (Lyman), grada u sjevernom Donjecku, u tijeku.




20:50 Vijeće Europske unije potvrdilo privremeno ukidanje carina na ukrajinske proizvode

Vijeće europske unije, koje zastupa 27 zemalja članica, odobrilo je ukidanje carina na uvoz iz Ukrajine na godinu dana kako bi pomoglo gospodarstvu te zemlje na koju je Rusija izvršila agresiju.

19:30 Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 člana britanskog parlamenta

Rusija je zabranila ulazak u zemlju za 154 člana donjeg doma britanskog parlamenta.

Odluka je donesena kao odgovor na odluku Ujedinjenog Kraljevstva da sankcionira ruske dužnosnike prošlog mjeseca.

18:45 BBC tvrdi: U Ukrajini poginuo umirovljeni ruski general

Umirovljeni general ruskog ratnog zrakoplovstva Kanamat Botašev poginuo je nakon što je njegov avion oboren u ukrajinskom zračnom prostoru, piše BBC Russia.

17:15 Mađarska se ne slaže s embargom na rusku naftu

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu kako se o novim sankcijama ne bi trebalo raspravljati sljedeći tjedan. Među tim sankcijama su i one kojima bi se uveo embargo na rusku naftu. Orban kaže kako je malo vjerojatno da će se do tada pronaći rješenje za taj problem te da nije u poziciji prihvatiti sankcije dok se ne riješe sva otvorena pitanja.

16:45 Poljski predsjednik: masovne migracije iz Afrike zbog rata u Ukrajini

Sudjelujući na Svjetskom gospodarskom forumu u Švicarskom Davosu, poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je kako bi se forum trebao fokusirati na omogućavanje izvoza žita Ukrajini. Strahuje da bi rat u Ukrajini mogao uzrokovati nestašicu hrane u sjevernoj Africi, što će dovesti do masovnih migracija prema Europi.   Zbog rata u Ukrajini nam prijete masovne migracije iz Afrike
Poljski predsjednik Andrzej Duda kaže da bi rat u Ukrajini mogao uzrokovati nestašicu hrane u sjevernoj Africi što će zauzvrat dovesti do masovne migracije u Europu.

“Španjolska i cijela južna Europa imat će ogroman problem s migracijama”, upozorio je Duda.

14:10 Kina i Rusija imali zajedničku vojnu vježbu

Tri mjeseca od početka rata u Ukrajini, Kina i Rusija održali su zajedničke vojne vježbe, u trenucima kada su se lideri SAD-a, Japana, Australije i Indije sastali u Tokiju.  Južna Koreja je potvrdila identifikaciju dva kinesa i četiri ruska ratna aviona u svome zračnom prostoru. Tom su vježbom Kina i Rusija poslali signal snažnih zajedničkih veza.

13:49 10-godišnjakinja iz Donjecka izgubila cijelu obitelj u ratu 

10-godišnjoj Veroniki cijela je obitelj poginula ruski napad na jedno sklonište u Donjecku te je ona jedina preživjela, javlja ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova. Navode da je tijekom granatiranja skloništa 9. travnja ostala bez palca, a u glavi joj je ostao momad šrapnela te se konačno oporavlja od tog napada nakon desetak operacija.

13:00 Kuleba: Ruski lopovi kradu žito

S ciljem prodaje žita u inozemstvu, “ruski lopovi” kradu ukrajinsko žito, optužio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

“Žito se utovaruje na brodove, koji će prolaziti Bosporom. Pozivam sve države da ostanu na oprezu i odbiju sve takve prijedloge. Ne kupujte ukradeno. Nemojte postati suučesnici u ruskim zločinima”, rekao je Kuleba dok su Rusi ove optužbe proglasili lažnima.

12:30 Kuleba: Donbas najveća ofenziva od Drugog svjetskog rata

Ikrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba na Twitteru je ustvrdio kako kako je ruska ofenziva u Donbasu nemilosrdna te najveća od Drugog svjetskog rata. Pozvao je saveznike na opskrbu oružjem i streljivom, pa tako i višecijevnim bacačima raketa, oklopnim transporterima i dalekometonom artiljerijom.

12:20 Guverner Luhanska: prekasno za evakuaciju

Luhansk se nalazi pod žestokim napadima, a tamošnji guverner, Serhij Haidai, ustvrdio je kako je prekasno za evakuaciju civila koji nisu htjeli ranije napustiti to područje, unatoč njegovim prethodnim apelima.

“U ovom trenutku neću reći ‘bježite, evakuirajte se’. Sad kažem da ostanete u skloništima. Intenzitet granatiranja je takav da nam ne dozvoljava da mirno okupimo ljude i dođemo po njih. Neprijatelj provodi ofenzivu operaciju kako bi potpuno okružio Lisičansk i Severodonjeck. Sad uz pomoć artiljerije napada u smjeru Toškivke i Ustinivke u blizini Lisičanska”, rekao je Haidai.

11:50 Ukrajinska vojska: Rusi ne prestaju napadati

Žestoke borbe prate ruske pokušaje opkoljavanja strateških važnih gradova, Severodonjecka i Lisičanska.  Glavni stožer ukrajinske vojske naveo je kako Rusija ne prestaje napadati, ali i da su same ruske snage pretrpjele značajne gubitke kod Severodonjecka. Međutim, ta informacija zasada nije neovisno provjerena.

11:45 Navalni: Putin je luđak

Čelnik ruske oporbe (otprije uhićen i zatvoren), Aleksej Navalni obrušio se na ruskog predsjednika Vladimira Putina tijekom  žalbe na devetogodišnju kaznu u strogoj kaznenoj koloniji zbog prevare i nepoštovanja suda.

“Ovaj glupi rat je pokrenuo vaš Putin. Ovaj rat je pokrenut lažima. Jedan luđak zario je svoje kandže u Ukrajinu. Ne znam što želi s njom, taj ludi lopov”,  rekao je Navalni videovezom, a sud je naposljetku odbacio njegovu žalbu.

11:40 Dron kamikaza uništio ruski tenk

Ukrajinska vojska pohvala se na Facebooku video snimkom prvog napada dronom kamikaza na ruske snage.

“Moderni dron kamikaza, naoružan moćnim eksplozivom, zaletio se ravno u tenk te izazvao nepopravljivu štetu neprijatelju. Cijeli proces snimljen je kamerom s drona. Ovu snimku prvi put objavljujemo u javnosti, ali imajte na umu da naši specijalci konstantno koriste kamikaze dronove tijekom rata s ruskim okupatorima”, poručila je ukrajinska vojska.

11:30 Britanija traži rješenje za ukrajinski izvoz žita

Britanski ministar prometa, Grant Shapps, izjavio je kako Britanija traži rješenje za ukrajinski izvoz pšenice, budući da joj je Rusija blokirala glavne morske luke.

11:00 Guverner Luhanska: Rusi ubili četiri civila u Severodonjecku.

Ukrajinska policija je na mjestu granatiranja nebodera u starom dijelu grada pronašla tri mrtva tijela (dva muškarca i jednu ženu) te još jednu ozlijeđenu žena koja je preminula u bolnici, objavio je na svojem Telegramu guverner Luhanska Serhij Gaidai. Neprestano granatiranje ocijenio je kaotičnim.

10:50 Ruski dužnosnik: Ne žuri nam se, ispunit ćemo ciljeve

Komentirajući rusku vojsku u Ukrajini, Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti naveo je za ruske novine kako će svi ciljevi biti pošteđeni te da nema potrebe za brzinom.

“Svi ciljevi koje je postavio predsjednik bit će ispunjeni. Ne može biti drugačije jer je istina, uključujući povijesnu istinu, na našoj strani. Ne žuri nam se, nemamo rokova”, rekao je Patrušev.

10:30 Hajduković ispred Ruskog veleposlanstva zatražio promjenu ulice

Saborski zastupnik Kluba Socijaldemokrata Domagoj Hajduković, došao je s ukrajinskom zastavom i majicom na kojoj piše “Buča” ispred Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu održati prosvjedni performans. Predstavio je i službeni zahtjev promjene tamošnje ulice u “Ulicu žrtava ruske agresije na Ukrajinu” koji je poslao zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću rekavši da su ga ruski zločini u Ukrajini potaknuli na ovu akciju.

10:25 Moćno oružje Ukrajini od 20 zemalja

9:35 Time Magazin: Zelenski jedan od najutjecajnijih ljudi

Popularni američki Time magazin uvrstio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na listu najutjecajnihih ljudi. Inače, na toj listi je i dalje također i ruski predsjednik, Vladimir Putin.

9:32 Rusi na rock koncertu protiv rata

Tisuće je ljudi tijekom rock koncerta u Sankt Petersburgu uzvikivalo antiratne slogane.

9:27 Zelenski: Spremni smo već sutra za razmjenu zarobljenika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ustvrdio je kako je Ukrajina već sutra sprmena razmijeniti zarobljenike s Rusijom. Na Svjetskom ekonomskom forumu je ustvrdio kako je to humanitarno pitanje, ali i politička odluka koja ovisi o više zemalja koje trebaju dati podršku.

“Važno je vršiti politički pritisak na svim razinama, u biznisu, kroz zatvaranje firmi, embargo na naftu te putem tih prijetnji intenzivirati razmjenu naših ljudi za ruske zarobljenike”, rekao je Zelenski dodajući kako je više tisuća ljudi zarobljeno nakon pada Mariupolja.

9:15 Guverner Luhanska: Rusi skoro sve snage koncentrirali na Severodonjeck.

U novom izvještaju vezano uz Severodonjeck, ukrajinski guverner Luhanska, Serhij Gaidai ustvrdio je kako se obrana tog grada i dalje drži, iako se višestruko povećao broj granata koje padaju na taj grad čijim bi zauzimanjem Rusija ostvarila kontrolu nad cijelim Luhanskom. Dodao je i da su Rusi tamo koncetrirali 35 bataljuna, dakle gotovo sve svoje snage, a evakuacija ljudi je jako teška zbog borbi u okolnim selima.

9:05 Zamjenik ruskog izaslanika u UN-u: Zelenski traži sastanak s Putinom kao dio PR-a

Govoreći za Solovjev Live TV, zamjenik ruskog UN izaslanika, Dmitrij Poljanski ocijenio je želju Zelenskog za sastanak s Putinom kao PR.

“Ljudi koji nisu upoznati s tim ne razumiju da se takvi razgovori na vrhu moraju temeljito pripremiti. Dnevni red mora biti dogovoren s obje strane i do tog vremena moraju biti napravljeni određeni koraci. Inače nema potrebe za razgovorom”, objasnio je Poljanski. Dodao je kako Rusija nije zamrznula pregovore, a kako se pojedini kontakti i dalje provode, te Rusija očekuje odgovor ukrajinske strane oko nedavno izrečenih prijedloga.

 8:20 Ruska uprava Hersona: Hoćemo rusku vojsku bazu

Prema riječima dužnoskika lokalnih vlasti u regiji Herson, koje prenosi RIA, tamošnje ruska uprava zatražiti će od Moskve uspostavljanje ruske vojne baze koaj će biti nadležna za to područje.

8:05 Britanski obavještajci o odlučujućoj bitki za važan grad

Najnoviji izvješaj britanskog Ministarstva obrame osvrnulo se na pojačani intenzitet ruskih napada u Donbasu, fokusiranih na opkoljivanje gradova Severodonjecka, Lisičanska i Rubižnja. Iako su ustvrdili kako Ukrajinci dobro drže obrambene pozicije, Rusija je svejedno ostvarila napredak na više lokacija, a ranije su već izražene zabrinutosti da bi Severodonjeck mogao pasti pod rusku kontrolu.  Riječ je o vrlo važnom gradu čijim bi gubitkom Ukrajinci izgubili kontrolu nad regijom Luhansk. Ipak, objašnjava izvještaj, to bi dovelo i do dodatne razvučenosti komunikacijskih linija i logističkih problema s opskrbom.

7:30 Predsjednik Filipina komentirao Putina

Iako je prethodno Putina otvoreno nazivao ne samo prijateljem, već i idolom, predsjednik Filipina Rodrigo Duterte, na odlasku sa svoje pozicije, kritizirao je ruskog čelnika zbog ubijanja civila u Ukrajini. Kao i na mnoge druge zemlje, rat u Ukrajini, negativno je utjecao na FIlipine i poskupio toj zemlji cijene nafte.

“Mnogi kažu da smo i Putin i ja ubojice. Ja sam vama, Filipincima, davno rekao da stvarno ubijam. Ali ja ubijam kriminalce, a ne djecu i starce” komentirao je Duterte ustrvdivši da su on i Putin dva različita svijeta, obraćajući se Filipinskim vladinim dužnosnicima na sastanku kojega je pratio izravan televizijski prijenos.

Ipak, Duterete je napomenuo kako ne osuđuje Putina, ali je svejedno ustvrdio kako u Ukrajini nije na djelu nikakva “specijalna vojna operacija”, već “totalni rat protiv jedne suverene zemlje”.

7:10 Biden o ruskoj invaziji: Ovo je mračan trenutak naše zajedničke povijesti

Održavajući uvodni govor na summitu Quad u Japanu, američki predsjednik Joe Biden ustvrdio je kako je u tijeku “mračan trenutak naše zajedničke povijesti” komentirajući rusku invaziju na Ukrajinu. Naglasio je važnost savezništva, a među uzvanicima su bili vođe Australije, Indije i Japana. Američki predsjednik je dodao i kako je ovo trenutak tranformacije, u kojemu će se vidjeti hoće li prevladati demokracije ili autokracije.

“Ruski brutalni i ničim isprovocirani rat protiv Ukrajine pokrenuo je humanitarnu katastrofu. Nevine civile ubijaju na ulicama, a milijuni ljudi prisiljeni napustiti svoje domove. To nije pitanje samo Europe, nego cijelog svijeta”, rekao je Biden ustvrdivši kako napadom na ukrajinske škole, muzeje i crkve Rusi pokušavaju ugasiti cjelokupnu kulturu.

 6:00 Lavrov: Zapad mora ponuditi nešto novo

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov komentirao je kako će Zapad morati ponuditi nešto novo ako žele obnoviti diplomatske odnose te da će se Rusija sada više fokusirati na odnose s Kinom.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.