Foto: Guliver/Pavlo Bahmut

RUSI U GADNIM PROBLEMIMA, UKRAJINA IDE U JURIŠ! Putinova vojska već zna da stiže smrt: Mrak i hladnoća prijete Ukrajincima, ovo je trenutak za udar

Autor: N.K

Ratu u Ukrajini ne nazire se kraj, a borbena djelovanja se intenziviraju. U ovom trenutku gotovo svi analitičari su složni kako Ukrajina žestoko napreduje i započinje nove ofenzive, a u petak su prema ruskim tvrdnjama napali i ruski grad uz granicu.

Jutro se pojavljuju i informacije o novoj ukrajinskoj protuofenzivi na sjeveroistoku regije Herson.

Ukrajinci žestoko udaraju

Nekoliko proruskih Telegram kanala jutros je objavilo da je počela nova ukrajinska protuofenziva na sjeveroistoku regije Herson.

“Napad je počeo u 5 ujutro. Neprijatelj je nakon žestoke topničke paljbe krenuo u ofenzivu. Nadamo se da je naše zapovjedništvo dobro pripremljeno za očigledne manevre”, stoji u objavi na Telegramu uz dodatak.

“Neprijatelj je iskoristio njegove nedavne uspjehe na ovom sektoru fronte, pregrupirao se i pokrenuo ofenzivu. Čekamo”, stoji u objavi.

U međuvremenu, “Vojska Ukrajine pogodila je brojne ruske vojne ciljeve u Donbasu u protekla 24 sata. Pogođena su četiri stožera zapovjedništva ruske vojske, 15 područja na kojima su bili koncentrirani ruski vojnici te vojna oprema”, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Međutim, Ukrajinci neće imati lak zadatak jer Rusi i dalje silovito udaraju i granatiraju po ključnoj infrastrukturi.




Ukrajinske vlasti priopćile su da su ruske snage tijekom noći na subotu granatirale nekoliko regija. U južnom gradu Zaporižji blizu bojišta pogođena je infrastruktura i odjekivale su eksplozije. Guverner Oleh Staruh ljude je upozorio da budu u skloništima. Lokalne vlasti priopćile su da je uništeno pet neprijateljskih dronova nad susjednom regijom Dnipropetrovsk. Više od 50 granata iz višecijevnih bacača i teškog topništva pogodilo je okrug Nikopol u istoj regiji pri čemu je ranjeno najmanje dvoje ljudi.

Kratko nakon 7 sati ujutro za cijelu Ukrajinu proglašena je zračna opasnost u strahu od daljnjih napada. Ukrajinske snage kažu da su tijekom noći uništile sedam ciljeva na nebu. Tako kažu da su na jugu zemlje uništili jedan iranski dron-kamikazu Shaded-136. Nadalje, uništen je jedan vojni helikopter. Na istoku je, dodaju, uništeno još pet iranskih dron-kamikaza Shaded-136.

Rusija počinje gađati ključnu infrastrukturu

Ruska invazija na Ukrajinu traje gotovo osam mjeseci, a do ovog tjedna, na Ukrajinu je ispaljeno 128 ruskih projektila. Polovicu je presrela protuzračna obrana, pokazuju podaci ukrajinskih vlasti, ali previše drugih pogodilo je svoju metu: kritičnu infrastrukturu.




Ovo je nova faza u ratu, antihumanitarna kampanja kojom se želi prekinuti opskrba vodom i strujom, a Ukrajince se želi pustiti na nemilost notornoj hladnoj ukrajinskoj zimi, piše ukrajinska novinarka Svitlana Morenets za Spectator.

“‘Ukrajina će se suočiti s najtežom zimom u svim godinama svoje neovisnosti”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u jednom od svojih obraćanja naciji. Otprilike trećina ukrajinske energetske infrastrukture pogođena je ruskim projektilima i iranskim dronovima kamikazama.

Kijev je očekivao da će Rusija početi granatirati kritičnu infrastrukturu Ukrajine čim padne prvi snijeg. Ali čini se da Moskva ima ranu probu. Njihovi napadi su uspjeli: deseci gradova, uključujući Lavov, Dnjepar pa čak i Kijev satima su bili bez struje i vode. Presušila je i opskrba vodom.

Ukrajina sumnja da su inženjeri energetike pomogli ruskoj vojsci u planiranju ovog raketnog napada. Najveća šteta nastala je na energetskim čvorištima poput vodova i trafostanica.

Taktika je logična: Moskva misli da će prisiliti Ukrajinu na predaju. No, Ukrajinci bi radije sjedili u hladnom i mračnom nego pregovarali s Vladimirom Putinom, piše novinarka za Spectator.

“Ukrajina nije za pregovore”

Kako bilo, Zapad je obećao novu tranšu pomoći, a sve se više govori i o proturaketnim sustavima.

Novi paket sigurnosne pomoći Ukrajini od Sjedinjenih Država u iznosu od 725 milijuna dolara će prema očekivanjima uključivati ​​streljivo i vojna vozila, ali ne i značajne nove sposobnosti ili protuzračnu obranu, izjavila su Reutersu u petak dva američka dužnosnika upućena u pomoć.

Goran Bandov analitičar i poznavatelj međunarodnih odnosa sa zagrebačkog Sveučilišta, za N1 je komentirao situaciju u Ukrajini rekavši kako Ukrajina u ovom trenutku nije otvorena za pregovore, za razliku od Rusija koja jest.

U ovom trenu Ukrajina bolje stoji na terenu i nije za pregovore, želi još bolje stanje na terenu. Kada i jedna i druga strana budu procijenile da vojno ne mogu više, onda će obje biti spremne na pregovore”, kazao je Bandov.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.