screenshot: HRT

Rusi omogućili e-glasovanje astronautima iz svemira, a u Hrvatskoj ne možemo glasovati ni poštom!

Autor: dnevnik

Anatolij Ivanišin, ruski testni kozmonaut i inženjer leta na Međunarodnoj svemirskoj postaji prvi je čovjek u povijesti koji je, elektroničkim putem, glasao iz svemira, javlja HRT.

Glasao je iz Međunarodne svemiske postaje na referendumu o ustavnim reformama koje će Vladimiru Putinu ‘de facto’ omogućiti doživotnu vladavinu. Prethodno objavljene izlazne ankete pokazuju da bi potpora ustavnim reformama mogla biti čak 76 posto.

I dok Rusi mogu glasati iz orbite, u Hrvatskoj ne možemo glasati ni dopisno, ni elektroničkim putem ni od kuće, a ako odemo na birališta moramo ponijeti vlastitu kemijsku olovku.

U Hrvatskoj nas uvjeravaju da je elektronsko glasovanje nemoguće. Branko Bačić je, primjerice, u svibnju tvrdio da je elektronsko glasovanje nemoguće zbog opasnosti od hakiranja, dok je bivši ministar uprave Lovro Kuščević govorio kako je problem u nedostatku infrastrukture.

Telekom operateri u Hrvatskoj inače poručuju da imaju razvijen sustav za e-glassovanje i da ga mogu pokrenuti u samo mjesec dana. Pametnom dosta.

STIGLE NOVE ANKETE! Mrtva utrka na vrhu i na začelju, što mislite tko se dokopao jednog mandata?!




Autor:dnevnik
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.