Foto: Milos Tesic/ATAImages

RUSI ODGOVARAJU NA PRIJETNJE ZAPADA: Ako se pita Rusiju, rata neće biti. Ali ne želimo ni da nas se gazi!

Autor: Dnevno.hr

Rusija je u petak poslala snažnu poruku da ne želi rat, iako nije zadovoljna odgovorom zapada na svoje sigurnosne zahtjeve.

„Ako će ovisiti o Rusiji, neće biti rata. Ne želimo ratove. Ali ne želimo ni da se naše interese gazi, da ih se ignorira“, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u razgovoru za tamošnje radio stanice.

Rusija je grupirala desetke tisuća vojnika na granicu s Ukrajinom, tražeći od zapada pravne garancije da se NATO neće dodatno širiti na istok i postavljati raketne sustave na ukrajinski teritorij.

Zapad Putinu prijeti sankcijama

SAD i saveznici upozorili su ruskog predsjednika Vladimira Putina da će Rusija biti snažno i brzo ekonomski sankcionirana ako napadne Ukrajinu.

Lavrov je kazao kako zapad ignorira ruske interese, no da u pismenim odgovorima koje su SAD i NATO dali Rusiji u srijedu ima „barem nečega“. Pismo još nije objavljeno.

NATO i Washington naglašavaju da su spremni na dijalog s Moskvom o kontroli naoružanja i mjerama izgradnje povjerenja. Odbili su druge zahtjeve, uključujući onaj da Ukrajina nikad ne smije postati članica sjevernoatlantskog pakta.

Pomirljiviji tonovi?

Lavrov je najavio da će se u narednim tjednima sastati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. Ne otkrivši više detalja, rekao je kako su američki prijedlozi bolji od onih NATO-vih.




U petak je pomirljiv bio i bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko, bliski saveznik Moskve, kazavši da njegovoj državi rat nije u interesu te da će izbiti samo ako Bjelorusija i Rusija budu izravno napadnute.

„U tom ratu ne bi bilo pobjednika, svi bi izgubili, zato ga ne želimo, bilo nam je dosta ratova“, rekao je Lukašenko, a prenosi TASS. „U prošlim ratovima smo izgubili milijune života, želimo živjeti i raditi u miru“, zaključio je bjeloruski čelnik.

Macron s ruskim predsjednikom

U petak bi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom trebao razgovarati francuski predsjednik Emmanuel Macron. „Na Putinu je da kaže želi li razgovor ili konfrontaciju“, rekao je uoči tog poziva francuski šef diplomacije Jean-Yves Le Drian.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.