Foto: Wikipedia Commons

RUSI IZ KATEDRALE U HERSONU ODNIJELI KOSTI I SPOMENIKE! Iznijeli ljubavnika carice Katarine Velike: ‘To su svetinje koje moramo sačuvati’

Autor: L.B.

Iz katedrale Svete Katarine u okupiranom Hersonu, Rusi su odnijeli posmrtne ostatke kneza Grigorija Aleksandroviča Potemkina, zajedno s njegovim spomenikom, objavio je Vladimir Saldo, proruski separatistički čelnik regije pod okupacijom.

“Premjestili smo spomenik Ušakovu (Fjodoru Ušakovu, admiralu Ruskog Carstva). Odnijeli smo na lijevu obalu rijeke Dnjepar i ostatke poštovanog princa (Grigorija Potemkina) koji su bili pohranjeni u katedrali Svete Katarine. Također smo prevezli na lijevu obalu spomenike Potemkina, Suvorova i Margelova. To su svetinje koje, mislim, moramo sačuvati”, rekao je.

Dodao je da je Potemkin postavljen tako da “vidi ne samo grad Herson, već cijelu Hersonsku oblast” te da će spomenici u budućnosti biti vraćeni u grad.

Najmoćniji čovjek u Rusiji

Fotografije praznog postolja na kojemu je stajao spomenik Potemkinu objavljene su na Facebooku.

Podsjetimo, Potemkin je bio ruski političar i diplomat, general feldmaršal koji je služio u gardijskom puku i sudjelovao u dvorskom prevratu u kojem je Katarina II. Velika preotela carsku vlast svojemu mužu Petru III. Fjodoroviču. B

io je Katarinin ljubavnik, a do kraja života slovio je za najmoćnijeg čovjeka u Rusiji. Potemkin je preustrojio rusku vojsku i mornaricu, a provodio je kolonizaciju južnih područja.
Prema predaji, kako carici pokazao kako je uspješan, dao je izgraditi lažna sela koja je ona trebala vidjeti dok je putovala na Krim. Od tuda je izraz ‘Potemkinova sela’, koji označava varku ili prijevaru.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.