Foto: Guliver Image / AP Photo/LIBKOS

‘DA, UBIJAM SVOJE SUNARODNJAKE!’ Rusi došli ubijati Ruse u Ukrajini: ‘Kao kršćaninu ovo mi je vrlo uvredljivo’

Autor: M.P.

Vojnik u ukrajinskoj uniformi promatra ruševine pravoslavnog samostana u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

“Ovo je rezultat Putinova rata”, kaže ljutito dok korača kroz ruševine.

“Kao kršćaninu, ovo mi je vrlo uvredljivo.”

Vojnik, čije ime CNN ne otkriva kako bi zaštitili njegov identitet, nosi nadimak “Cezar”.

On je jedan od stotina, ako ne i tisuća, koji se bore kako bi zadržali grad Bakhmut, trenutačni epicentar rata, u ukrajinskim rukama.

No, postoji jedna stvar koja ga razlikuje od većine onih koji dijele isti cilj – on je Rus.

“Od prvog dana rata, moje srce, srce pravog ruskog čovjeka, pravog kršćanina, reklo mi je da moram biti ovdje kako bih branio narod Ukrajine”, objašnjava Cezar. “Sada se borimo u smjeru Bakhmuta, ovo je vrući dio fronte.”




“Nakon ruske mobilizacije u rujnu, Putin je bacio sve svoje snage na Bakhmut kako bi postigao prijelomnu točku u ratu, ali mi vodimo žestoku obrambenu borbu”, kaže Cezar.

Velik dio ukrajinskih snaga otpora morao se sabiti u blatnim rovovima, boreći se zubima i noktima kako bi uskratili ruskim snagama pobjedu za kojom očajnički žude.

“Borbe su sada vrlo brutalne”, objašnjava vojnik.




Kilometrima daleko od bitke, ali još uvijek u dometu stalnih tutnjava i eksplozija, njegova je predanost nepokolebljiva i on ne žali zbog svoje odluke da se pridruži ukrajinskoj legiji stranaca.

Iako je želja da se prijavi javila rano tijekom sukoba, mogao je napustiti svoju domovinu, sa svojom užom obitelji, i pridružiti se ukrajinskoj vojsci tek u ljeto.

“Bio je to vrlo težak proces”, kaže. Trebalo mu je nekoliko mjeseci da konačno stupi u redove branitelja Ukrajine.

Sada sa svojom obitelji u Ukrajini – gdje ih smatra sigurnijima – Cezar kaže da je on jedan od oko 200 ruskih državljana koji se trenutno bore uz ukrajinske snage, protiv vojske njihove vlastite zemlje. CNN nije mogao neovisno potvrditi ovaj broj.

‘Ubijam svoje sunarodnjake Ruse, ali postali su kriminalci’

Po njegovom mišljenju, snage Moskve nisu pravi Rusi.

“Da, ubijam svoje sunarodnjake, ali oni su postali kriminalci”, objašnjava. “Došli su u tuđu zemlju da pljačkaju, ubijaju i uništavaju. Ubijaju civile, djecu i žene.”

“Moram se suočiti s ovim”, dodao je.

Cezar je protivnik, kako kaže, “tiranskog režima” na čelu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ne samo u Ukrajini, već i unutar vlastite zemlje. A u svom suočavanju s ratom morao je ustrijeliti najmanje 15 ruskih vojnika na bojnom polju, tvrdi on.

To su životi koje nije žalio i ubojstva za kojima ne žali, kaže.

„Ja vodim plemenitu borbu i vršim svoju vojničku i kršćansku dužnost: Ja branim ukrajinski narod”, kaže Cezar. “A kad Ukrajina bude slobodna, nosit ću svoj mač u Rusiju da je oslobodim tiranije.”

Njegov ideološki pogon nije jedini razlog zašto su neki Rusi odlučili stati na stranu Ukrajinaca na bojnom polju. Mnogima je motivacija bliža srcu.

CNN je razgovarao s još jednim vojnikom, čije ime također ne otkrivaju zbog njegove sigurnosti. Odaziva se na nadimak ‘Tihi’. On je bio u posjetu Ukrajini kada su ruske rakete i topničke granate 24. veljače počele padati na sela i gradove.

“Došao sam u Ukrajinu početkom veljače posjetiti rodbinu. Ostao sam ovdje i počeo je rat”, kaže i dodaje da se  pridružio ukrajinskoj vojsci nedugo nakon što je vidio zločine koje su počinili ruski vojnici u predgrađima Buča, Irpin i Borodianka, nedaleko od ukrajinske prijestolnice Kijeva. Dokazi o masovnim grobnicama i pogubljenjima civila u tim područjima pojavili su se nakon povlačenja ruskih snaga iz Kijevske regije početkom travnja.

Rusija je prethodno odbacila optužbe o ratnim zločinima i tvrdila da njezine snage ne ciljaju civile, unatoč opsežnim dokazima koje su prikupili međunarodni stručnjaci za ljudska prava, kriminalistički istražitelji i međunarodni mediji na više lokacija.

Drugi vojnik, koji nosi pozivni znak “Vinnie”, inzistira na pokrivanju lica maramom, strahujući da bi ga duga ruka Kremlja mogla pokušati dohvatiti u Ukrajini.

“Moja obitelj trenutno nije ovdje sa mnom”, objašnjava. Kaže da se bori za njih i za njihovu budućnost, ali se i dalje boji što bi sigurnosni aparat Moskve mogao učiniti.

“Moja djeca, moja supruga, koju jako volim, oni su moje sve, cijeli moj život”, kaže sa sjajem u očima i osmijehom koji se nazire kroz tkaninu koja mu pokriva lice.

“Ako pokažem svoje lice… brinem se za njih, jer ih neće imati tko zaštititi”, dodaje.

Stravičan rizik za Ruse koji se bore na ukrajinskoj strani

To je jedan od dodatnih rizika za ruske građane koji riskiraju svoje živote za Ukrajinu, ali ne i jedini. Ruski vojnici koji se bore za Ukrajinu mogli bi se suočiti s težim posljedicama od svojih ukrajinskih kolega ako ih zarobi neprijatelj.

Prošlog mjeseca, vojnik koji je napustio rusku plaćeničku skupinu Wagner i prešao na ukrajinsku stranu, brutalno je ubijen maljem.

Njegovo smaknuće pozdravio je šef skupine, ruski oligarh Jevgenij Prigožin. Ne priznajući izravno da su borci Wagnera izvršili ubojstvo, Prigožin je rekao: “Izdao je svoj narod, izdao je svoje drugove, izdao ih je svjesno. Nije zarobljen, niti se predao. Dapače, isplanirao je svoj bijeg. On je izdajica.”

‘Razmjene neće biti i to je kraj, samo bolniji’

Ovakav primjer je razlog zašto je Vinnie siguran što će ga čekati ako bude zarobljen. “Razmjene sigurno neće biti. Bit će to kraj, 100 posto”, kaže. “Samo će biti bolnije.”

Ali bol i smrt nisu dio leksikona ove jedinice, iako se u Bakhmutu suočavaju s teškim izgledima.

Rusija mjesecima pokušava zauzeti grad i bacila je velik broj ljudi na ukrajinsku obranu u pokušaju da je slomi. Ali nisu slomili Vinnieja.

“Branim zemlju, branim domove, žene, djecu, ljude koji se ne mogu braniti”, kaže. “Savjest mi je apsolutno čista.”

Cezar, koji stoji usred ostataka pravoslavnog samostana, jednako je prkosan, govoreći da ga čak ni izgledi za poraz neće pokolebati. “Ostat ću ovdje dok mi srce kuca. Borit ću se za obranu Ukrajine”, kaže.

“A kada mi obranimo Ukrajinu, ja ću osloboditi svoju zemlju”, zaključuje.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.