Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘RS-EXIT’ NA POMOLU! Dodik trese političku scenu: Upravo zatražio blokadu vlasti u BiH! Spominje se obrana svim sredstvima!

Autor: Dnevno

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozvao je u ponedjeljak parlament Republike Srpske da podupre blokadu rada državnih tijela vlasti sve dok se ne donese novi zakon o Ustavnom sudu, naznačivši kako vjeruje da takvih izmjena ipak neće biti što će onda otvoriti put izlasku RS iz sastava BiH.

Parlament RS izvanredno se sastao u Banjoj Luci na zahtjev Dodika i entitetske predsjednice Željke Cvijanović kako bi to tijelo poduprlo njihovu prošlotjednu odluku da odbace odluku Ustavnog suda BiH kojom je poljoprivredno zemljište proglašeno vlasništvom države, a ne entiteta. Dodik i Cvijanović tada su također najavili kako će srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH blokirati donošenje odluka u njima sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu.

Dodik je pred zastupnicima u ponedjeljak kazao kako to hoće li “RS-exit” uskoro postati ključno pitanje ovisi o tome hoće li biti prihvaćeni zahtjevi iz tog entiteta za izmjenama zakona o Ustavnom sudu.

“Ne smijemo oklijevati donositi odluke”, kazao je Dodik dodajući kako je uvjeren da će biti moguće provoditi učinkovitu blokadu državnih vlasti, a da će nakon 60 dana, kada prođe rok ostavljen za tražene promjene zakona o Ustavnom sudu, biti u prilici kazati “Welcome RS-exit”. S parlamentarne govornice poslao je i jedva prikrivene prijetnje bošnjačkim zastupnicima u parlamentu RS zbog toga što su pred Ustavnim sudom pokrenuli ocjenu ustavnosti zakona o poljoprivrednom zemljištu. “Vi se sada smijete, a mi ćemo biti ti koji će se zadnji smijati“, kazao je Dodik obraćajući se izravno predsjedniku kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Edinu Ramiću.

Željka Cvijanović je u izlaganju kazala kako je BiH u permanentnoj krizi pa je ono što se sada zbiva samo nastavak takvog stanja, a Ustavni sud je optužila kako pokušava napraviti državu po mjeri Bošnjaka pri čemu se stalno pokušava dovesti u pitanje status RS. “Posljednja odluka Ustavnog suda nastavak je derogiranja Daytonskog sporazuma”, ocijenila je Cvijanović ustvrdivši kako, protivno stajalištu Ustavnog suda, BiH kao država nema nikakvu imovinu jer ona pripada entitetima.

Kazala je kako sada očekuje da međunarodna zajednica prihvati blokadu državnih vlasti koju nameću iz RS-a kao “legitimni politički alat” te da se suzdrži od bilo kakvih intervencija.

Lider oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je zastupnicima kako bi ipak trebali djelovati odgovornije i pametnije od onoga što im predlaže Dodik.




Nije vrijeme za referendume i priče o otcjepljenju“, kazao je Šarović dodajući kako se rješenje iz sadašnje krize može naći samo diplomatskom sredstvima, dogovorom i kompromisom jer se i ranije pokazalo kako prijetnje kakve danas izriče Dodik završavaju potpunim krahom.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je tijekom dana kako nikakvi zaključci parlamenta RS ne mogu imati pravni učinak a istodobno je upozorio kako će integritet i opstanak države biti branjeni “svim raspoloživim sredstvima”.

“Inzistirati da se ukinu strani suci u Ustavnom sudu je u stvari inzistiranje na poremećaju daytonske ravnoteže. Mi to nećemo nikada prihvatiti. Radi se o ozbiljnoj situaciji, ne vidimo to kao politizaciju. Ovo su stvari kojima se prijeti teritorijalnom integritetu BiH. Poduzet ćemo sve da ga zaštitimo”, kazao je Džaferović.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.