Ilustracija

RODITELJI, POZOR! Moguće je da vam je ova dobra vijest promakla u ‘doba korone’

Autor: Dnevno

U sjeni pandemije koronavirusa prošao je Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojega je nedavno usvojio Hrvatski sabor. Temeljem toga zakona s prvim danom travnja povećavaju se potpore za drugih šest mjeseci djetetova života.

U prvih pola godine rodiljna potpora za zaposlene ili samozaposlene roditelje jednaka je punoj plaći, dok se u narednih šest mjeseci, ako roditeljski dopust koriste oba roditelja iznos podiže za 1663 kune te iznosi 5654 kune, što je porast od osjetnih 41,6 posto. Inače, za drugih šest mjeseci ukoliko su oba roditelja koristila dopust naknada je do sada bila ograničena na 3991 kunu, no, zakonskim izmjenama skraćuje se i radni staž koji je neophodan za ostvarivanje prava na potporu i to s 12 na devet mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine na 12 mjeseci.

Fiskalni učinak tih mjera na ovogodišnjoj razini iznosi 160 milijuna kuna.

Premijer Plenković u Saboru predstavio paket pomoći vrijedan više od 30 milijardi kuna

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.