Foto: Screenshot/Facebook

RODITELJI-ODGOJITELJI U POHODU NA USTAVNI SUD: ‘Ništa od šatora. Nećemo nastavljati s prosvjedima, došli smo do pravnih tijela!’

Autor: L.B.

Zagrebački roditelji-odgojitelji ne odustaju od pravne bitke za vraćanje prava na naknadu od 4600 kuna.

Iako je mjera već izglasana u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i na snagu stupa 1. svibnja, roditelji-odgojitelji smatraju da imaju vremena sudski je srušiti, javlja N1.

Zato su najavili kako će i na Ustavni sud, ako treba.

Markić: Ne može se unatrag ukinuti odluka koju je donijela neka institucija

Naime, udruge i inicijative okupljene oko roditelja-odgojitelja imaju spremne tri tužbe koje će idućeg tjedna predati Visokom upravnom sudu.

“Temeljno je to da se ne može unatrag ukinuti neka odluka koju je donijela neka institucija. To je Ustavni sud ranije pokazao”, kazala je Željka Markić iz udruge U ime obtelji.

No, Anamarija Berbić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja-odgojitelja poziva sve korisnike “da ne prihvaćaju ove odluke, pogotovo zaposlenje, jer bi to značilo da prihvaćaju nove odluke”.

‘Ništa od šatora, došli smo do pravnih tijela’

Podsjetimo, ranije su i prosvjedovali zbog ukidanja mjere koja je obuhvaćala 5800 roditelja i 20 tisuća djece.
Umjesto 4600 kuna za troje i više djece, roditelji će primati tisuću, a umjesto do 15. godine djeteta, vrijedit će do 7. Na prosvjedima su najavljivali i šatore ispred Gradske uprave, međutim, od te su ideje odustali.

“Ne, nećemo nastavljati sa prosvjedima. Došli smo do pravnih tijela i tim načinom ćemo se boriti za stečena prava. Ništa od šatora”, rekla je Dunja Jeleč iz inicijative U djeci je budućnost.

Ministar je odluku proslijedilo dalje

U subotu ujutro su se okupili ispred Ministarstva pravosuđa uprave. Prije dva tjedna tražili su od ministra Ivana Malenice da provede nadzor samovolje “lokalnog šerifa Tomislava Tomaševića”. Ministar je odluku proslijedilo dalje.
“U Gradskoj skupštini se HDZ bori protiv ukidanja ove mjere, a u ovom Ministarstvu ministar HDZ-a ping-ponga lopticu nekome dalje”, smatra Markić.

Nije u našoj nadležnosti, odgovaraju u Ministarstvu:

“Nadzor zakonitosti općeg akta obavlja ono tijelo državne uprave u čijem djelokrugu je upravno područje na koje se konkretni akt odnosi. Ministarstvo pravosuđa i uprave, proslijedilo je predstavku udruge ‘U ime obitelji’ na postupanje nadležnim tijelima, Središnjem državnom uredu za demografiju (…) te Ministarstvu rada (…) u čijem su djelokrugu natalitetna politika, odnosno pitanja vezana uz obitelj”.

U Gradu ne odustaju

Roditelji-odgojitelji najavljuju i pravni korak više.

“Ići će se direktno i na Ustavni sud. Istovremeno s Visokim upravnim sudom”, rekao je odvjetnik udruge U ime obitelji Karlo Novosel.

Ono gdje neće ići je sastanak koji organizira dogradonačelnica Danijela Dolenec 18. siječnja. Jedna će udruga ipak ići, Hrvatska mati. Ali udruge nisu posvađane. Barem tako tvrde.

Prilike za nastavak mjere ipak će teško biti. U Gradu Zagrebu ne odustaju od ukidanja mjere roditelj-odgojitelj. Ali najavljuju upitnik kako bi vidjeli kakav je socioekonomski status korisnika, s ciljem da vide kakvu jednokratnu pomoć mogu dati za izlazak iz mjere.

Od 2016. Grad je na mjeru utrošio 1,8 milijardi kuna. Ove će godine uštedjeti 300 milijuna. Smatraju da mjera nije polučila demografski učinak.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.