Foto: Screenshot/Facebook

RODITELJI ODGOJITELJI TUŽIT ĆE GRAD ZAGREB: ‘Odlučio je trošak grada smanjiti oduzimanjem prava zadirući u najosjetljiviju skupinu – djecu, a sve je protivno i zakonima!’

Autor: Dnevno

Zastupnici zagrebačke gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova prihvatili izmjenu odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja kojom se ona ukida onima kojima je dijete navršilo sedam godina, a onima s djetetom mlađim od sedam godina, smanjuje se na 1000 kuna od 1. svibnja.

Nakon trosatne rasprave , prihvaćena je izmjena odluke s 27 glasova ‘za’ i 11 glasova ‘protiv’, uz vrlo oštro protivljenje oporbenih gradskih zastupnika.

U četvrtak se od jutra do večeri zbog ukidanja mjere i prosvjedovalo pred Gradskom skupštinom, a predstavnici roditelja su bili i u Vijećnici na sjednici te su ponovno primljeni na razgovor s gradonačelnikom Tomaševićem i predsjednikom Gradske skupštine Joškom Klisovićem.

Najavili tužbu

Međutim, iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja u petak su najavili da će tužiti Grad Zagreb.

“Na osnovi jučer izglasane Odluke kojom se umanjuje opseg prava odnosno dijelu korisnika i ukida pravo na mjeru roditelj odgojitelj, udruga HURO će predati tužbu na sud.

U nastalom problemu je 5793 korisnika, koji skrbe o oko 20000 djece, od kojih je oko 6000 njih vrtićke dobi. Grad iznošenjem neistinitih podataka umanjuje problem, obećaje da će poraditi na ublažavanju negativnih posljedica svoje odluke koje će se odraziti na mnoge lokalne i nacionalne sustave.

‘Nećemo to dopustiti, sve je i protivno zakonima”

Ne dopuštamo da se problem proširi, a u borbi za stečena prava ne pristajemo na lažna obećanja. Gradonačelnik je lagao i u predizbornoj kampanji, i to više puta, čime nije vjerodostojan.
Znajući da ima većinu glasova u Skupštini, zahvaljujući koaliciji Možemo! i SDP-a, odlučio je trošak grada smanjiti oduzimanjem prava zadirući u najosjetljiviju skupinu – djecu, a sve je protivno i zakonima.

Nećemo to dopustiti i pružanje otpora od sad i kroz pravnu borbu se nastavlja”, stoji u priopćenju koje potpisuje Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Udruge.

 
 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.