Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

‘RODITELJI ĆE UPISIVATI U BILJEŽNICU’ Objavljeno kako će izgledati testiranje djece i što ako netko odbije testirati

Autor: Dnevno

Svakog ponedjeljka školarci će se morati samotestirati, ali zato više neće morati u samoizolaciju. Ako kućni test pokaže da su negativni, mogu u školu

O toj akciji testiranja, vrijednoj 20 milijuna kuna mjesečno, kao i o tome tko će ju kontrolirati, za RTL Danas govorio je glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičina.


‘Roditelji će upisivati u bilježnicu…’

“Čim prije, tim bolje”, kazao je Pavičin kad bi se s time trebalo krenuti.

“Bilo bi dobro da se krenulo jučer, ali to ovisi o nekoliko logističkih problema. Jedan od njih je sama nabava, radi se o tri milijuna testova. Ako se uspiju nabaviti testovi ovaj ili sljedeći tjedan, za svega nekoliko dana može se krenuti s distribucijom prema školama i prema roditeljima. Provodit će se tako da škole distribuiraju testove učenicima odnosno roditeljima, roditelji kući provode testiranje učenika, upisuju u njegovu bilježnicu ako je negativan, datum kad je negativan, u bilo koju bilježnicu”, rekao je.

Kada će testiranje biti češće od jednom tjedno?

Učenici će se testirati svakog ponedjeljka, ali u slučaju pojave zaraze u razredu bit će i češće.

“Ako se tijekom tjedna ponovno pojavi neki slučaj, neovisno o ovom testiranju, u srijedu ili četvrtak, onda se ponavlja testiranje za taj razredni odjel bez obzira na broj pozitivnih učenika u razredu. Svi negativni učenici nastavljaju sa svojim obrazovanjem, svojim aktivnostima, jer su oni u principu zdrava djeca, kao što znate, mi smo izvadili podatke da je bilo djece koja su bila šest puta u samoizolaciji. To znači da su zdrava djeca 60 dana provela zatvorena u kući”, zaključio je.

Što ako netko odbije testirati dijete?

No, što ako netko odbije testirati svoje dijete i tko će uopće kontrolirati rezultate testova?

“Prvo treba napomenuti da nema nikakvih razloga zašto netko ne bi testirao”, odgovorio je glavni savjetnik ministra obrazovanja.

“Ne radi se o nekoj mjeri nužnog, obaveznog testiranja za školu. Radi se o mjeri ukidanja samoizolacije. Ako netko ne želi da mu dijete bude izuzeto od samoizolacije, neće testirati, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije, što znači da, ako netko odbije testiranje, u tom razrednom odjeljenju se pojavi zaraženi učenik, njegovo dijete neće biti izuzeto od samoizolacije. Svim ostalim učenicima nastavit će se normalan život”, kazao je.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.