Foto: Guliver image/Ahmad K.Hasaballah/Ilustracija

‘Rizik od širenja sukoba je stvaran’: Užarili se telefoni, Amerikanci su na velikom oprezu

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Izraelska vojska jučer je objavila da proširuje svoje ratne operacije, najavljena je druga faza rata, što bi vjerojatno trebalo uključivati više kopnenih upada IDF-a u Pojas Gaze.

Izrael je nakon upada Hamasa u svoj teritorij 7. listopada, u kojem je stradalo više od 1400 Izraelaca, a više od 200 su zadržani kao taoci, najavio osvetu koja uključuje svakodnevno intenzivno bombardiranje Pojasa Gaze, a očekivala se i velika kopnena ofenziva koja se, prema nekim izvještajima, odvija u smanjenom kapacitetu.


Naime, IDF je danas objavio snimku za koju tvrde da prikazuje djelovanje izraelskih vojnika u samom Pojasu Gaze, tenkovima ali i pješadijom.

Svaki potez Izraela nalazi se pod povećalom, posebno zato što slike razaranja u Gazi svakodnevno izlaze u medijima, a brojke su zastrašujuće. Kako navodi tamošnje ministarstvo zdravstva, broj ubijenih popeo se na 8005. Oko 3342 djece je među onima koji su umrli od 7. listopada, navodi se.

Novi razvoj događaja bio je dovoljan da se užare telefoni i opet raspiri strah od potencijalnog širenja sukoba na cijelu bliskoistočnu regiju, ali i uključivanje velikih sila poput SAD-a i Irana.

Stiglo veliko upozorenje Irana, spominju Amerikance: ‘Izrael je prešao crvene linije u Gazi’

Užarili se telefoni, stiglo upozorenje Irana

Američki predsjednik Joe Biden danas je razgovarao s regionalnim čelnicima Bliskog istoka.  Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su se razgovori odvijali u nedjelju – iako nije precizirao s kojim čelnicima Biden razgovara.

Biden je danas razgovarao i s izraelskim premijerom, no nema dodatnih detalja o sadržaju razgovora. Jedno je jasno, nikome nije svejedno i nitko ne želi veliki sukob, iako je čitavu situaciju sve teže kontrolirati.
Naime, Iran priznaje da podržava Palestinu, no odbacuje bilo kakvu upletenost u Hamasov napad. No, istovremeno, CNN prenosi današnju izjavu iranskog predsjednika Ebrahima Raisija koji kaže, Izrael je u gazi prešao crvene linije, što bi moglo natjerati sve na akciju. Spomenuo je i Washington koji ih upozorava da ne čine ništa, a koji istovremeno daje široku podršku Izraelu.

Ako se uzme u obzir da Amerikanci napadaju vojne ciljeve povezane s Iranom u Siriji, šanse za širu eskalaciju još su veće. To priznaje i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Priča je završena: ‘Izrael mora pregaziti pojas Gaze’

Sullivan: Rizik širenja sukoba na Bliskom istoku je stvaran

SAD vidi “povećani rizik” od prelijevanja sukoba na Bliskom istoku jer iranski posrednici nastavljaju ciljati američke trupe stacionirane u regiji.
“Na oprezu smo, jer vidimo povećane prijetnje našim snagama u cijeloj regiji i povećani rizik od širenja ovog sukoba na druge dijelove regije. Činimo sve što je u našoj moći da to odvratimo i spriječimo”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u CBS-ovoj emisiji “Face the Nation” u nedjelju.

Prošlog tjedna SAD je izveo zračne napade ciljajući dva objekta povezana s milicijama koje podržava Iran u istočnoj Siriji nakon niza napada dronovima i raketama na američke snage u regiji. Zračni napadi na objekte povezane s iranskom Korpusom čuvara islamske revolucije i pridruženim skupinama nisu rezultirali nikakvim žrtvama, procijenio je SAD.

Upitan o američkim udarima na iranske opunomoćenike u regiji, Sullivan je za ABC rekao: “Ako se napadi nastave, mi ćemo odgovoriti i mislim da Iranci razumiju našu poruku.”

“Mi, naravno, poduzimamo sve potrebne mjere da zaštitimo naše snage, da povećamo našu budnost i da radimo s drugim zemljama u regiji kako bismo pokušali zadržati ovaj sukob koji je trenutno u Izraelu i Gazi od prerastanja u regionalni sukob, “, rekao je Sullivan. “Ali rizik je stvaran, stoga je oprez visok, a koraci koje poduzimamo da to odvratimo i spriječimo ozbiljni su, sustavni i traju.”

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.