RIMAC I KOVAČEVIĆ ŽRTVE AMERIČKOG OBRAČUNA S RUSIJOM?! On je ruski lobist, a ona teklić velikih igrača!

Autor: 7dnevno/Iva Međugorac

Prije nego što je Janaf preuzeo Dragan Kovačević, tom je državnom tvrtkom od strateškog interesa rukovodio Ante Markov, kojega su prozivali zbog toga što se previše zbližio s Rusima i što je omogućio naftnoj kompaniji Zarubežnjeft da preuzme energetske tranzitne tokove kroz Hrvatsku te da od INA-e preuzme naftna polja u Slavoniji. Međutim, to što je Markov smijenjen, a na čelo tvrtke doveden HNS-ov kadar Kovačević, nije utjecalo na Janafove odnose s Rusima.

Nije nikakva tajna da gdje ima energetike, ima i Rusa, a Janaf je uz INA-u bio i ostao mjesto geostrateških igara, kroz koje se zapravo može provjeriti do koje su mjere Rusi uplivali u hrvatski energetski sektor. I onaj čuveni memorandum o izvozu nafte iz Hrvatske u Mađarsku, čiji je potpisnik bio donedavni ministar energetike, potpisao je predstavnik Janafa, koji s Rusima šuruje i preko PPD-a. Znaju to vrlo dobro oni koji prate tijek ovog posla, ali i novca, a za Janafove ruske veze odnedavno su se zainteresirali i Amerikanci koji, najjednostavnije rečeno, nisu u dobrim odnosima s Rusima, posebice kada jer riječ o energetici i velikom novcu. Premijer Plenković u korektnim je odnosima s Amerikancima koji su mu navodno jasno dali do znanja da treba zaustaviti prodor Rusa u hrvatsku energetiku, a jedna od posljedica toga, gledajući širu sliku, jest i posljednja afera Janaf u kojoj je kao kolateralna žrtva rusko-američkog rata pao i Kovačević.

Ruski lobist

Da se radi o višedimenzionalnoj trakavici, potvrđuje i to što je Janaf kroz suradnju s misterioznim off-shore tvrtkama nastojao preoteti INA-i koncesije za istraživanje nafte i plina, što je posao u koji su također upleteni Rusi. Problem je kompleksan i utoliko što Janaf kao državna kompanija za prijevoz i skladištenje nafte i naftnih derivata surađuje s dvjema netransparentnim off-shore tvrtkama osnovanima u Švicarskoj. Zanimljivo, upravo je Janaf jedan od osnivača tvrtke Zarubežnjeft Adria, jedne od četiri tvrtke koje su otkupile natječajnu dokumentaciju za natječaj za dodjelu istraživačkih koncesija koje je na odlasku raspisala vlada bivše premijerke Kosor. Govorimo o koncesijama koje su lani bile oduzete INA-i, a koje obuhvaćaju gotovo 70 posto kopnenog dijela Hrvatske. To da se Zarubežnjeft zainteresirao za istraživanje nafte u našoj zemlji nije zapravo ništa neobično, no valja imati na umu da je riječ o podružnici velike ruske državne tvrtke koja je u posjedu rafinerije u Bosanskom Brodu i koja dugo pokušava ući na hrvatsko tržište. Janafov partner je i tvrtka White Falcon Holding koja je u Zugu osnovana 2010. godine, vlasnici tvrtke su nepoznati, no kao jedna od osoba ovlaštenih za zastupanje spominje se Bruno Mlinar, koji je ujedno jedan od ovlaštenih i u Zarubežnjeft Adriji. Zanimljivo je da je Kovačević kao direktor Janafa i sam šurovao s Rusima, u dobro upućenim krugovima sada se spominje kao njihov lobist za terminal u Omišlju. Treba imati na umu da Janaf ima državni monopol u prijevozu nafte u ovom dijelu Europe, dok su u Omišlju ogromna skladišta, zbog kojih su se ruski stratezi i zbližili s Kovačevićem koji je za njih odrađivao lobistički posao u Hrvatskoj, tako se upravo on spominje u kontekstu zagovaranja Južnog toka s naftovodnom trasom preko Hrvatske.

Putovanja u Moskvu

Nerijetko je, tvrde upućeni, Kovačević putovao na radne sastanke u Moskvu i Soči, ali i u Beograd, gdje ga je snimila i srpska tajna služba, no priča je očito do te mjere izmakla kontroli da su Amerikanci bili prisiljeni intervenirati kod Plenkovića, koji je odlučio povući ručnu. Ručna je, međutim, povučena ipak malo prekasno jer Rusi odavno uvelike vuku konce po našoj zemlji. Nedavno je tako PPD, kompanija bliska Rusiji, preuzela 6,4 posto udjela u Fortenovi koja posjeduje mnogobrojne vrijedne koncesije za poljoprivredna zemljišta i vodne izvore, ruske banke i PPD u strateški važnoj kompaniji za Hrvatsku imaju većinu. Prvi čovjek PPD-a je pak Pavao Vujnovac, a njegova tvrtka u posljednjih nekoliko godina doživjela je strelovit uspon u poslovanju, profilirajući se kao ključna kompanija u plinskom biznisu Hrvatske. Cijela ENNA grupa, u sklopu koje posluje PPD, vlasničke udjele ima u Petrokemiji, ali i Luci Ploče, dok je Vujnovac u medijima spominjan kao veliki kreditor HDZ-a preko Milijana Brkića, koji se nakon odlaska iz politike zaposlio u tvrtki Višeslava Vukojevića, kroz koju surađuju i sa Zoranom Gopcem, prvim čovjekom hrvatskog rukometa, koji je, baš kao i ostali navedeni, u prijateljskom i poslovnom odnosu s Vujnovcem. S Vujnovcem je prijatelj i bivši ministar gospodarstva i čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak, o čijem se uhićenju također po kuloarima spekulira posljednjih nekoliko dana, dok drugi tvrde da se Vrdoljak ipak pravodobno povukao. Zanimljivo je da je novcem PPD-a financirana prva kampanja bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, čiji se suprug Jakov Kitarović našao na druženju s Kovačevićem i Petekom kada mu je ovaj nosio milijunski mito. Najveći dobavljač Petrokemije za plin je također PPD, a glavni su biznis posrnulog kutinskog diva zapravo mineralna gnojiva, bez kojih poljoprivreda ne može opstati, pa je razumljiv njihov interes za Fortenovu, čime su zapravo jednim udarcem ubili dvije muhe.

Njezina osveta

Rusi ne kriju interes ni za INA-u, preko MOL-a Rosnjeft planira otkup paketa udjela u toj naftnoj kompaniji. Rusi su dakle već u Hrvatskoj, no izgleda da se njihovo širenje po svaku cijenu nastoji zaustaviti. Na svojoj je koži uz Kovačevića to zaustavljanje osjetila i bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, koja je pala pod utegom afere Vjetroelektrane, u kojoj se također s Rusima mešetarilo energetikom. Priznaje to danas potiho i Rimac, koja iza remetinečkih rešetaka proživljava najteže dane u životu pa je odlučila istražiteljima priznati baš sve. Upućeni svjedoče kako je to njezina osveta Milijanu Brkiću, koji joj je u kriznim trenucima okrenuo leđa, no je li riječ o ispovijesti povrijeđene žene koja ipak malo pretjeruje ili je posrijedi ipak nešto dublja materija, istražitelji dakako moraju tek utvrditi. Jer i istražitelji su svjesni da Rimac nije bila neki master mind, nego uglavnom teklić velikih igrača.

Utvrditi zato ne treba gdje je Kovačević bio prije 15-ak dana. Premda je malo kasnio, ipak je uspio stići na obilježavanje 25 godina misništva jednog veoma utjecajnog hrvatskog patera, koje se odvijalo u Veljacima, nedaleko od Ljubuškog. Na tom skupu uz prvog čovjeka Janafa bili su brojni hrvatski uglednici, ali i prvi čovjek SOA-e Daniel Markić, koji se tijekom toga događaja navodno susreo s Kovačevićem, što je svojevrsni presedan jer bi on, s obzirom na funkciju koju obnaša, ipak morao imati informacije o istrazi koja se vodila.

Utjecajni Darko

Brojni uglednici i istaknuti političari posjećivali su i Kovačevićev ‘klub’ u zagrebačkoj Slovenskoj ulici. Intrigantno je uz ostalo i tko je utjecajni Darko koji se spominje u aferi Janaf, a prst sumnje uperen je u ministra graditeljstva Darka Horvata koji je bio član Uprave u tvrtki Energy plus, za koju su se također namještali natječaji. Iako je ministar veze s aferom demantirao, potvrdio je da se nakon odlaska iz Energyja ipak sastajao s vlasnikom te tvrtke. Indikativno je to što je Horvata u Vladu za ministra gospodarstva predložio Jozo Petrović, protiv kojega se također vode istrage i zbog kojega je pala Karamarkova vlada kada se saznalo da njegova supruga Ana posluje s tim MOL-ovim igračem. Bilo kako bilo, premijeru Plenkoviću ovih dana sasvim sigurno nije svejedno, afere su sve bliže njegovim suradnicima, a međunarodni interes za njih u našoj zemlji sve je veći. Tko je sljedeći na redu za uhićenje, pitanje je koje se sve češće postavlja među njegovim najbližim suradnicima. Kako je krenulo, odgovor bismo mogli dobiti ubrzo.

Autor:7dnevno/Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.