Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Revizorski nalaz potvrdio potkradanja 3. Maja: Kazneno prijavljeno čak 19 menadžera!

Autor: Dnevno

Dok se čeka da tužiteljstvo pretoči rezultate istrage u optužnicu protiv 14 bivših menadžera Uljanik Grupe i Uljanik Plovidbe, ovih je dana na adresu Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci stigla nova kaznena prijava, i to sa službenim memorandumom brodogradilišta 3. Maj, piše Glas Istre.

Ukupno ih je 19 nanizano na prijavi koju potpisuje predsjednik Nadzornog odbora 3. Maja Juraj Šoljić. To su Maksimilian Percan, Zdravko Pliško, Domagoj Klarić, Gianni Rossanda, Marinko Brgić, Veljko Grbac, Denis Rabar, Emil Bulić, Elvis Pahljina, Bojan Blagonić, Serđo Pajković, Silvan Kranjc, Mario Planinac, Milko Mihovilović, Hrvoje Markučinčić, Boris Dvoršak, Kazimir Pavletić i Armando Banković, dok su na 19. mjestu pridodani voditelji ekonomskih poslova iz sedam društava Uljanik Grupe

Podnio ju je Nadzorni odbor 3. Maja temeljem nalaza neovisnih revizora iz HLB-a koji su potvrdili da je 3. Maju prouzročena znatna imovinska šteta i gubitak. Podvlačeći crtu zaključno s 2018. godinom, revizori iz HLB-a došli su do iznosa od preko milijardu kuna kumuliranog gubitka, ujedno uzimajući ogradu i konstatirajući kako to nije i konačna cijena Uljanikove devastacije riječkog škvera.
Ovom kaznenom prijavom koju je službeno podnio Nadzorni odbor 3. Maja obuhvaćen je veći broj osoba koje se sumnjiči za kazneno djelo iz članka 246. Kaznenog zakona, odnosno zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Većina imena je već dobro poznata i obuhvaćena je progonom tužiteljstva, no isto se tako pojavljuju i neke nove osobe koje se sumnjiči da su itekako pridonijele devastaciji riječkog brodogradilišta.
Ukupno ih je 19 nanizano na prijavi koju potpisuje predsjednik Nadzornog odbora 3. Maja Juraj Šoljić. To su Maksimilian Percan, Zdravko Pliško, Domagoj Klarić, Gianni Rossanda, Marinko Brgić, Veljko Grbac, Denis Rabar, Emil Bulić, Elvis Pahljina, Bojan Blagonić, Serđo Pajković, Silvan Kranjc, Mario Planinac, Milko Mihovilović, Hrvoje Markučinčić, Boris Dvoršak, Kazimir Pavletić i Armando Banković, dok su na 19. mjestu pridodani voditelji ekonomskih poslova iz sedam društava Uljanik Grupe. Iz popisa osumnjičenih vidljivo je da je riječ o članovima uprava i nadzornih odbora 3. Maja, Uljanik Brodogradilišta, matičnog Uljanika, Uljanik Strojogradnje Diesel, Uljanik Poslovno-informacijskih sustava, Uljanik Proizvodnje opreme i Uljanik Standarda.

– Ova kaznena prijava zasnovana je i potkrijepljena nalazom neovisnog revizora, što dovoljno govori o njezinoj težini i putokazu za istražna tijela ove države. To revizorsko izvješće prvi je službeni dokument koji je potvrdio da je 3. Maj bio namjerno i sustavno potkradan. Novci su se iz našeg brodogradilišta izvlačili na kojekakve perfidne načine, kroz ugovore velikih vrijednosti, pozajmicama bez ikakvog osiguranja povrata ili je pak 3. Maj svojom imovinom jamčio za kredite koje su uzimala druga društva iz Uljanik Grupe. Ogromna financijska usklađenja što su proveli revizori iz HLB-a su nadalje pokazala da su Nadzornom odboru 3. Maja prikazivana i davana na usvajanja nevjerodostojna i frizirana financijska izvješća koja su se temeljila na lažnim prihodima i lažno smanjenim troškovima. Tu se postavlja i pitanje prijašnjeg revizora koji je bio jedinstven na razini cijele Grupe, koji je davao pozitivna izvješća i ocjene upravi 3. Maja da bi se tek sada utvrdilo da imamo gubitak iznad visine kapitala od 322 milijuna kuna. To, nažalost, i nije konačan iznos kada se u ovoj godini bude zbrajala šteta od zaustavljene proizvodnje uslijed nelikvidnosti u koju smo dovedeni zato jer je bivši direktor Maksimilijan Percan nenamjenski preusmjeravao novce riječkog brodogradilišta – kazao je u izjavi za Novi list formalni potpisnik kaznene prijave, predsjednik Nadzornog odbora 3. Maja Juraj Šoljić.


Kao član Nadzornog odbora riječkog škvera, Šoljić je već svjedočio da su se sporne pozajmice događale mimo znanja ljudi iz ovog tijela koji nisu bili iz Uljanika, a ta pulska većina osigurala je i da se trećemajska potraživanja od gotovo 104 milijuna kuna prebiju 40-postotnim vlasničkim udjelima u dva broda iz flote Uljanik Plovidbe, unatoč činjenici da ti udjeli realno nisu vrijedili ništa jer su brodovi opterećeni hipotekama banaka.

Prema Šoljićevim riječima, razmjeri i načini na koje je sve oštećen 3. Maj za vrijeme Uljanikove “vladavine” upućuju na elemente zločinačkog udruživanja. Zasad je utvrđen kumulirani gubitak od najmanje 1,071 milijardi kuna, uz procjene revizora iz HLB-a o barem još 300 milijuna kuna koje će doći na red za evidenciju u ovoj godini zbog nepopunjenosti proizvodnih kapaciteta, odnosno dugotrajne financijske i proizvodne blokade kroz koju je prošlo riječko brodogradilište, piše Glas Istre.

Plaši i zabrinjava konstatacija neovisnih revizora koji su utvrdili da su postojali i značajni ugovori prema drugim povezanim i društvima Uljanik Grupe koji su ugovarani mimo tržišnih uvjeta, kojima je 3. Maj oštećen za iznos koje oni, u trenutku dok su radili izvješće, nisu mogli utvrditi, piše morski.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.