Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

RESTART KOALICIJA: Svi smo u ovom trenutku ‘gladni novca’, a apsurdno je što novaca ima u bankama, ali ne dolazi do građana i poduzetnika

Autor: Sanja Plješa

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić je na konferenciji za novinare predstavio gospodarski plan RESTART koalicije za gospodarsku transformaciju Hrvatske. “Nudimo velike promjene u gospodarstvu i institucijama koje će Hrvatsku učiniti boljom zemljom. Hrvatska je i prije krize gospodarski zaostajala, a rasli smo sporije od zemalja srednje i istočne Europe. Primicali smo se dnu europske ljestivice kada je u pitanju životni standard naših građana. To treba zaustaviti”, rekao je Bernardić.

Napomenuo je kako sadašnja vlada napušta vlast i ostavlja zemlju s državnim dugom od 315 milijardi kuna i padom BDP-a od 10 posto. Kriza uzima danak u svim sektorima, a najviše u turizmu, prometu i event industriji.

“Cilj nam je u što kraćem vremenu Hrvatsku izvući iz krize. Imamo jasnu ideju i znamo što trebamo napraviti. Povećat ćemo ulaganja u istraživanja i razvoj, a uspostavit ćemo novi fond za istraživanje i razvoj. Državna poduzeća neće biti mjesta za uhljebljivanje stranačkih ljudi. Ojačat ćemo poslovnu klimu, smanjiti administrativni teret, posebice za obrtnike i mikro i male poduzetnike. Razvijat ćemo digitalnu i zelenu ekonomiju te kreativne industrije. Moramo smanjiti ovisnost hrvatskog gospodarstva od turizma”, rekao je Bernardić.

Dodao je kako će kroz proces digitalizacije stvoriti okruženje za poslove stotine mikro i malih tvrtki posebice u IT sektoru. “Naše prioritete smo prilagodili politikama EU. Želimo iskoristiti puni potencijal europskih fondova jer, prema podacima Eurostata, koristimo samo 30 posto sredstava iz tih fondova”, istaknuo je Bernardić dodajući kako je Hrvatskoj potreban novi početak.

HDZ kopira SDP

Branko Grčić iz SDP-a je rekao kako smo sada na svega 10 posto turističkih rezultata od prije godinu dana pa će trebati mnogo truda da se to vrati na one grane od prošle godine. “Ova Vlada je zanemarila svoju odgovornost prema radnicima, a sada nas kopiraju i potpisuju jer žele provesti naš prijedlog o skraćenom radnom tjednu. Nama je to drago, ali kada smo to predlagali tada nas nisu htjeli slušati. Prostor za poduzetnike, radnike i građane u smislu vremena potrebnog za oporavak može se osigurati jedino moratorijem na 12 mjeseci na obveze te osiguranjem novca. Svi su u ovom trenutku ‘gladni novca’, a apsurdno je što novaca ima. U bankama novaca ima, ali on ne dolazi do građana i poduzetnika”, naglasio je Grčić.

Na predstavljanju gospodarskog programa RESTART koalicije rečeno je kako postoje veliki dijelovi Hrvatske koji su u ekonomskom smislu “pustinja”. Treba riješiti problem iseljavanja stanovništva, problem demografije te korupcije. Porezni sustav treba biti napravljen na procesima socijaldemokracije. U sljedećih 10 godina RESTART koalicija inzistirat će na udvostručenju poljoprivredne proizvodnje.




 

Maras ponovo napada HDZ, građanki prekipjelo: ‘Nemojte prodavati maglu! Sve ste izglasali zajedno s HDZ-om!’




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.