fbpx
Foto: Karlo Ressler

RESSLERU PREKIPJELO! ‘SRBIJA NIJE ISPUNILA UVJET ZA PRISTUP EU’: Poslao oštru poruku Europskom parlamentu!

Autor: N.K

Zastupnik HDZ-a u EU parlamentu, Karlo Ressler (HDZ/EPP) zatražio je reakciju Europske komisije zbog novog narušavanja prava hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Njegov zahtjev dolazi stravičnih prijetnji Hrvatima u Srbiji.

Opasan presedan

Usprkos protivljenju Hrvatskog nacionalnog vijeća kao najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Republici Srbiji, Skupština Grada Subotice prihvatila je inicijativu kojom se u službenu upotrebu na teritoriju grada, uz srpski, mađarski i hrvatski jezik, uvodi i bunjevački. Budući da bunjevački govor pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu te je jedan od dijalekata hrvatskoga jezika, Ressler je ocijenio da je takva politička odluka opasni presedan, kojim se teško krše europski i međunarodni standardi zaštite prava nacionalnih manjina. Zbog toga je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputilo prosvjednu notu Republici Srbiji. Uz to, hrvatska manjinska zajednica i ovog je puta bila izložena zastrašivanju i prijetnjama.


Srbija nije ispunila uvjet za pristup EU

„Grubo kršenje manjinskih prava u državi kandidatkinji za članstvo pitanje je koje zahtijeva europsku reakciju. Riječ je o neprihvatljivoj političkoj inicijativi koja ima za cilj podijeliti hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji. Očito je da je, nažalost, izostao suštinski pomak u ispunjavanju uvjeta pregovaračkog Poglavlja 23, koji uključuje i zaštitu manjinskih prava.“, istaknuo je Ressler, zatraživši od Europske komisije osiguravanje zaštite prava nacionalnih manjina u Srbiji.

“Zatražio sam danas reakciju Europske komisije zbog novog narušavanja prava hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini. Političke inicijative koje smjeraju na podjelu hrvatske zajednice teško krše europske i međunarodne standarde zaštite prava nacionalnih manjina. To sve jasno pokazuje i da je izostao suštinski pomak u ispunjavanju uvjeta u pregovorima o članstvu Srbije u Europskoj uniji”, poručio je Ressler.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.