fbpx
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Ressler postao ‘izvjestitelj u sjeni’ Europske pučke stranke za proračun EU

Autor: dnevno.hr

Zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler (HDZ/EPP) postao je izvjestitelj u sjeni Europske pučke stranke za proračun Europske unije za 2021. godinu. Tako će kroz nadolazeći proračunski ciklus zastupnik Ressler, uz zastupnika Pierre Larrouturoua (S&D, Francuska), pregovarati o proračunskim prioritetima i samoj visini godišnjeg proračuna u ime najbrojnijeg kluba zastupnika, bez kojeg nije moguće postići većinu u Europskom parlamentu.

Pregovori o sljedećem proračunu dolaze u izrazito zanimljivom trenutku i odvijat će se paralelno uz usvajanje novog Višegodišnjeg financijskog okvira. Bit će to prvi proračun nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Unije, kao jedne od najvećih neto uplatiteljica u europski proračun. Stoga će jedna od važnijih zadaća pri izradi novog proračuna biti pronaći odgovarajući način za investiranje u nova područja, uz pokrivanje manjka do kojeg će doći izlaskom Ujedinjene Kraljevine. Također, Hrvatska će za vrijeme svog predsjedanja Vijećem Europske unije uvelike moći kroz političke smjernice dati smjer izrade proračuna.

Proračun za 2020. godinu iznosi 169 milijardi eura. Za razliku od nacionalnih proračuna, europski proračun je izrazito investicijski orijentiran te predstavlja dodanu vrijednost nacionalnim proračunima. Samo 7% odlazi na administraciju, dok ostatak predstavljaju investicije kroz različite europske fondove. Donošenje proračuna za 2021. očekuje se oko sredine studenoga.


Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.