fbpx
Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

RELAKSACIJA MJERA Ovo su mjere koje na snagu stupaju 1. veljače

Autor: Sanja Plješa

Hrvatska vlada u četvrtak održava 40. sjednicu.

Na dnevnom redu su informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te aktualnom stanju vezanom za potres.

Osim toga, na sjednici je donesena odluka o usvajanju “Programa dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije”.

Članovi Vlade razgovarali su o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji te izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave.

Na početku sjednice je premijer Andrej Plenković rekao kako je u srijedu obilježen Dan sjećanja na holokaust.
Rekao je kako je epidemiološka situacija vrlo dobra. “Zahvaljujući odgovornosti građana, ali i mjerama u poziciji smo da od 1. veljače popuštamo mjere, ali u dva segmenta. Jedan je da učenici od 5 do 8. krenu u školu, a drugo je dopuštanje sportskih aktivnosti koje se događaju vani na zraku, ali i neke individualne aktivnosti. Mjere će se revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije”, naglasio je Plenković.

Još je jednom zahvalio svim službama i ostalima koji su angažirani na saniranju šteta od potresa.

Podsjetio je da je ovoga tjedna bila konferencija o energetici gdje se razgovaralo o tzv. zelenoj tranziciji. U petak je važan događaj za hrvatsku energetiku i diverzifikaciju dobave plina jer će biti službeno pušten u rad LNG terminal Plomin-Omišalj.
Ministar Tomo Medved je rekao kako je u razdoblju od 21. do 28. siječnja proveden niz aktivnosti na potresom pogođenom području. “Tijekom ovog tjedna 288 smještajnih objekata je postavljeno. Trenutno je 112 kontejnera i 23 mobilne kućice na skladištu u Lekeniku, a najavljena je isporuka 451 kontejnera. U državne stanove je privremeno zbrinuto 59 obitelji”, istaknuo je Medved.

U kontekstu Vladinih odluka i mjera, gospodarstvenicima na tom području je omogućeno niz mjera. Među brojnim aktivnostima, izdvojio je kako je cijepljeno 78 osoba koje su zbrinute u vojarni. Nakon mjera koje se provode u pogledu donošenja Zakona, u ponedjeljak, 1. veljače će se održati sastanak vezane uz upute o postupanju u vezi uklanjanja objekata koji sada smetaju, a uništeni su u potresu.

Ministar financija Zdravko Marić je rekao kako je dosad u Državnoj riznici sakupljeno oko 90,7 milijuna kuna za obnovu potresom pogođenog područja.

Na sjednici Vlade bilo je riječi i o trenutnoj situaciji s koronavirusom. Tako je istaknuto kako stagnira broj novohospitaliziranih pacijenata na tjednoj razini.
“Hrvatska u ovom trenutku uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Danas govorimo o popuštanjima koja nisu velika, ali su značajna za jedan dio populacije. Usmjerili smo se na djecu koja podnose veliku žrtvu. Prije 10 dana u školu su se vratili učenici od 1. do 4. razreda i maturanti, a sada smo se odlučili za povratak u školu svih učenika osnovnih škola. Svako popuštanje mjera u epidemiji nosi određene rizike za širenje virusa, ako bi to bilo naglo. Drugi aspekt je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, uključujući treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Zasad nije trenutak za otvaranje dvorana. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove. Važno je napomenuti da se popuštanje ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostorija poput svlačionica i tuševa. U slučaju nastavka pada brojeva novozaraženih, od 15. veljače bili bi u mogućnosti ići s daljnjim revidiranjem mjera”, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

 

 

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1.         Informacija o aktualnom stanju vezanom za potres

2.         Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

3.         Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji

4.         Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave

5.         Prijedlog odluke o usvajanju “Programa dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije”

6.         Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na davanje u potkoncesiju dijela pomorskog dobra u luci posebne namjene – Brodogradilištu Split

7.         Prijedlog odluke o dopuni Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu

8.         Prijedlog odluke o davanju odobrenja na Godišnji program rada Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo za 2021. godinu

9.         Prijedlog odluke o imenovanju Nacionalnog koordinatora za sudjelovanje Republike Hrvatske u Inicijativi o suradnji Narodne Republike Kine sa sedamnaest država srednje i istočne Europe (“Kina+17”)

10.       Prijedlog zaključka u vezi sa Sigurnosnim okvirom u pogledu međusobne povezanosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država

11.       Prijedlozi zaključaka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja

12.       Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

a)         Prijedlog zakona o reguliranju položaja ugovornih strana u ugovorima sklopljenim sa stranim vjerovnikom, s Konačnim prijedlogom zakona (predlagatelj: Miro Bulj, zastupnik u Hrvatskome saboru)
b)         Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika za 2019.

13.       Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1.         Prijedlozi odgovora Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti i obrazložena mišljenja Europske komisije:

a)         broj 2020/2171, u vezi s multimodalnim putovanjima
b)         broj 2019/2278, u vezi s tunelima u transeuropskoj cestovnoj mreži
c)         broj 2020/2341, u vezi s ionizirajućim zračenjem
d)         broj 2020/2328, u vezi s energetskom učinkovitosti zgrada

2.         Prijedlog odluke o provođenju mjera osiguranja i zaštite (povjerljivo)

3.         Pregled zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2021. – usmeno izvješće

4.         Kadrovska pitanja

5.         Informacije, pitanja i prijedlozi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.