Foto: Guliver Image / Goktay Koraltan/Ilustracija

‘REKLI SU DA ĆE BITI 15 RUSA, DOČEKALO NAS JE 50’ Ovo je najkrvavija fronta Ukrajine: Dijelilo nas je 100 metara, čuli smo im smijeh

Autor: Dnevno.hr

Kada su Nazar i njegovi suborci došli u selo izvan grada Bakhmuta, koje im je bilo naređeno da napadnu, mislili su da će tamo ostati samo jedan dan.

Stigli su bez vreća za spavanje i dodatne opreme, dok je tlo bilo prekriveno snijegom,

Umjesto 15 Rusa, koliko im je rečeno da će ih tamo čekati, naišli su na njih 50, ukopanih ispred drovreda, što je izazvalo višednevnu borbu.

“Na nekim mjestima dijelilo nas je samo 100 metara”, prisjeća se Nazar. “Mi smo bili na jednoj niskoj uzvisini, a oni na drugoj. Ponekad smo mogli čuti i njihov smijeh”.

Za 19-godišnjeg ukrajinskog mitraljesca u 24. mehaniziranoj brigadi bila je to prva bitka nakon završetka obuke.

Međutim, za mnoge druge vojnike u ovoj bitci, to je bila samo posljednja u nizu bitaka u kojima su se borili u Donbaskoj regiji Popasna, u bitci za Herson, a zatim oko Bakhmuta, istočnog grada koji je trenutačno fronta na kojoj se vode najteže borbe.

Čak i 8 km od Bakhmuta, dalje od prve linije bojišnice, zvuk teških raketa i artiljerije je konstantan u smrznutom krajoliku gdje su sve ceste prekrivene glazurom leda.




Upravo su ovdje na ovoj bojišnici Rusi proveli gotovo šest mjeseci pokušavajući probiti svoj put do gradova Sloviansk, Kramatorsk i Konstantinovka u ratu vođenom iz hladnih, blatnih rovova, gdje se borci sada moraju probijati kroz polja i guste šume istočne Ukrajine.

Iako još uvijek ima civila u gradovima i selima koja okružuju Bakhmut, grad napadnut s dvije strane, koji je nekada bio dom za 72 000 ljudi, otkriva dokaze o razmjerima bitke koja je u tijeku posvuda.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.