Screenshot / N1

REINER O MILANOVIĆU: ‘Njegova je Vlada upropastila zemlju, nemoguće je imati situaciju u kojoj predsjednik države tvrdi da je vrhovni zapovjednik’

Autor: L.B.

U emisiji Newsroom N1 televizije, potpredsjednik Sabora i zastupnik Željko Reiner komentirao je sastanak Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, odnose u državnom vrhu te uvođenje covid potvrda u širu upotrebu, pa i u Sabor.

“Nisam bio na sastanku pa mi je teško interpretirati. Izjave nakon sastanka su u najmanju ruku začuđujuće, podsjećaju na stand up komičare. Iz ovog nitko prosječno inteligentan nije mogao shvatiti u čemu je problem i postoji li uopće. Ako se kaže da je problem u tome da se ne ulaže dovoljno u vojsku, treba samo pogledati proračun, koliko znam gotovo dvije milijarde više se ulaže”, rekao je Reiner, pa dodao kako dio ide za avione, no ako želimo zrakoplovstvo, zar ćemo zanemariti mornaricu, pita se.

Na predsjednikovu tvrdnju da se u ostale rodove vojske ne ulaže, Reiner odgovara: “Jesu li otvorene nove vojarne kompletno uređene, od Varaždina i Vukovara do Ploča? One su besplatne, neka dobra duša je to napravila?”

‘U boljim prilikama Milanovićeva je Vlada upropastila zemlju’

Međutim, velik broj vojarni je u lošem stanju, pa je komentirao:

“Potpuno ćemo zaboraviti da smo imali dva velika potresa, da gotovo dvije godine imamo koronu s ogromnim gospodarskim posljedicama, pravit ćemo se da to ne postoji? Ne možete odjednom investirati ogromne novce u sve istodobno, pogotovo Hrvatska s gospodarstvom kakvo ima. U vrijeme Milanovićeve Vlade je gospodarstvo potpuno krahiralo, britanski Economist je stavio Hrvatsku na jedno od 14 najlošijih ekonomija svijeta, BDP je padao tri godine zaredom, a sad je rastao”, objašnjava Reiner.

Dodaje kako ne možemo govoriti o jednom segmentu, a ne spomenuti drugi.

“U boljim prilikama Milanovićeva je Vlada upropastila zemlju, a sad se odjednom čudi zašto ova Vlada nema novaca kao Švicarska”, dodao je.




‘Nemoguće je imati situaciju u kojoj predsjednik države tvrdi da je vrhovni zapovjednik’

“Kad imate osobu koja je predsjednik države i kaže da je ministar obrane nevažan, nebitan, sprda se s njim, to govori više o njemu. Netko tko ne čita dokumente i baca floskule, neće ni znati što je u proračunu”, rekao je, pa odgovorio na pitanje i što očekuje te kako bi se odnos mogao dalje razvijati:

“Mislim da se kriza mora riješiti. Vjerujem da bude. Mora jer je nemoguće imati situaciju u kojoj predsjednik države tvrdi da je vrhovni zapovjednik, za financijske stvari odgovara ministar obrane…”

Komentirao je i koliko je Zakon o obrani usklađen s Ustavom.




“Mi nismo SAD koje imaju temeljni kratki Ustav i onda ogromnu količinu amandmana. Mi imamo drugačiji sustav. Ustav je temeljni akt, a niz stvari iz tog Ustava razrađuju se zakonima. U Zakonu o obrani precizno su razrađene ingerencije, odgovornost itd. Ne možemo se praviti da Zakon ne postoji. Možda bi to nekima odgovoralo”, ustvrdio je.

Komentirao i Banožićev državni stan

“Mislim da je Zakon o obrani prilično jasan. Ministar odgovara za trošenje novaca i Milanović je to radio do 20. rujna, a onda mu je najednom palo napamet da to traži od admirala Hranja. Zašto to Banožić nije htio iznositi van, ne znam, možda je to htio riješiti pristojno. Valjda je u jednom trenutku shvatio da će njega netko pitati za trošenje novca”, dodao je Reiner.

Komentirao je i Banožićev državni stan u centru Zagreba za koji se pisalo da je luksuzno uređen:

“Dužnosnici koji nemaju prebivalište u Zagrebu imaju temeljem određenih odluka pravo na stanove. U Saboru imate 65 zastupnika koji žive u stanovima za koje Sabor plaća najam. Imamo 13 državnih stanova. Sad se čudimo kao picek glisti što ministar, koji ima troje djece, živi u jednom stanu, što je sad tu čudno? Što se tiče uređenja, troši se zato da državno vlasništvo ne bi propalo. Bio bi krimen da postoje stanovi koji su državno vlasništvo i koji propadaju. Tisuće stanova su u vlasništvu Grada Zagreba, propadaju, a to se uopće ne propituje, nego se propituje gdje stanuje ministar Banožić.”

O Hasanbegoviću

Objasnio je i proceduru oko covid potvrda u Saboru:

“Zastupnici će pri ulazu u zgradu Straži pokazati potvrdu. Testiranje može biti jednom tjedno jer Sabor ne zasjeda svaki dan.”, rekao je.

Na koncu je komentirao i Hasanbegovićevo odbijanje testiranja, cijepljenja i bilo kojeg drugog oblika zaštite ili provjere zaraznosti, pa je rekao:

“O tome ćemo raspravljati u srijedu na Predsjedništvu Sabora. Vjerojatno će se donijeti odluka s kojom se osobno ne slažem, ali je pragmatična, da takvi zastupnici mogu online sudjelovati jer bi u protivnom oni digli dreku da im se uskraćuje pravo govora. Međutim, takvi zastupnici postavljaju pitanje izbora slobode, prisile itd. U Ustavu piše da svatko ima pravo nesmetano se kretati gdje hoće. Znači li to da mogu proći kroz crveno svjetlo? Pritom, ne samo da ću sebe ugroziti, nego i nekoga drugoga, mogu nekoga ubiti.”

“Moje mišljenje je da političari ne mogu i ne smiju imati nikakvo veće pravo od ostalih. Ionako imaju određena prava samim time što su izabrani u Sabor – imunost itd. Ali što se zdravlja tiče, virus ne bira. Kad govorimo o zdravlju, to je toliko besmisleno, ali živimo u takvom društvu kojem se neke stvari postavljaju drugačije od razuma”, zaključio je Reiner.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.