fbpx
Foto: Privatna arhiva

REHABILITACIJA MU JE OTEŽANA ZBOG SLABOG VIDA, ALI SVAKODNEVNO VJEŽBA! Hrabri Jan inspirirao Zagreb, u nedjelju organiziraju posebnu akciju

Autor: Ivor Kruljac

Stanovnicima Stenjevca poznat kao lokacija koja organizira i drži kulturne i umjetničke događaje, Kafić West End Art Bar ove će nedjelje od 18 do 23 sata biti domaćin posebnog događaja humanitarnog karaktera.  6-pol godišnji Jan, boluje od spastične cerebralne paralize, a dok mu roditelji uspijevaju pokriti terapiju, financijski je izazovno osigurati sva potrebna pomagala jer ih ne pokriva zdravstveno osiguranje. Jedno do njih je i ležaljka za kupanje, što je potaknulo ekipu sa Stenjevca, Romana Petrovečkog i goste njegovog kafića, na pomaganje njihovom mladom susjedu s kvarta.

“Radit ćemo gulaš od divljači koji ćemo davati gostima uz prikladnu donaciju. Sve što se skupi ide malome Janu za ležaljku a ostatak se daje majci za uplaćivanje vježbi.  Ležaljka košta  2500 kuna i to nam je primarni cilj, ali nadam se da ćemo iznos premašiti tako da možemo pomoći i u subvencioniranju vježbi”, objasnio je Petrovečki planove za nedjelju na adresi kafića, Gospodska 86. Cijena gulaša biti će 40 kuna, a Jan i njegova majka također će biti prisutni.

“Nisam znao na koji način pomoći Janu, a želio sam gostima dati nešto zauzvrat za donaciju. Imali smo divljači te smo odlučili raditi gulaš, a za nedjelju smo se odlučili jer smo željeli jednu mirniju manifestaciju, na kojoj se možemo koncentrirati na maloga Jana i njegove potrebe. Doći će i Jan i njegova majka”, naveo je Roman. Isplate će odmah sjesti na žiro račun IBAN: HR20 2340 0091 1605  0166 1 na kojemu svi zainteresirani mogu dati svoju donaciju neovisno gdje će se naći u nedjelju (s opisom plaćanja: Jan Grgec).


Boljke sustava

U razgovoru za Dnevno.hr, Dorotea Grgec nam je objasnila kako je Jan rođen prijevremeno, s velikim krvarenjima na mozgu koja su uzrokovala cerebralnu paralizu.

“Slabovidan je i ne zadržava glavu, ima neki kut pod kojime gleda sliku”, rekla nam je mama Dorotea navodeći kako mu je rehabilitacija otežana jer je vid važan dio oporavka. Međutim, ni mali Jan, ni njegova mama i ostatak njegove obitelji, ne odustaju.

“Svakodnevno vježba. Ujutro ide u boravak u Mali dom, rehabilitacijsku ustanovu za djecu sa oštećenjem vida. Popodne dođe doma, presvuče se i idemo na terapiju. Terapiju plaćamo iz privatnih sredstava jer HZZO ne može dati terapiju koliko treba (nude dvije terapije mjesečno po 40 minuta) što je premalo i ako se oslonimo na sustav Jan bi bio u puno gorem stanju nego što je. Tu su i skupa pomagala koja HZZO ne pokriva, kao ni Centar za socijalnu skrb osim ako niste na rubu egzistencije. Svi gledaju primanja, nitko ne gleda rashode”, pojasnila je Dorotea probleme drižaven potpore.

Teže jednom cilju

Ipak naglašava kako Jan dobiva invalidninu i dječji doplatak, čime se pokriva veći dio terapija. No, pomagala ostaju izazov u kojemu im pomažu ljudi dobrog srca.

“Meni ovo puno znači jer Jan postaje sve veći te kako raste, kuću treba prilagođavati njegovim potrebama, da može biti dobro namješten i slično. Vlasnik kafića, Roman nam želi olakšati i pomoći te me pitao što Janu treba. Osoba s ortopedskim pomagalima nam je rekla što nas očekuje u budućnosti, a sadašnja ležaljka za kupanje je premala i kruta iako ga drži dok se kupa, postoji bolje i sad imamo akciju za to”, otkrila je Dorotea kojoj su uz muža koji kao terenski radnik donosi novac za pomaganje Janu, također pomažu i Janove dvije starije sestre, deda i baka, kumovi te druge majke koja imaju djecu s teškoćama u razvoju te se međusobno podupiru.

Kao konačan cilj, mama Dorotea se nada kako će Jan jednog dana moći samostalno sjediti i prebaciti se s kreveta na kolica.
Foto: Privatna arhiva

Voli ljude

Upitana o tome koliko očekuje da će se Janu svidjeti odlazak u nedjelju do kafićaWest End Art Bar, majka Dorotea navodi kako je Janovo percipiranje malo drugačije od ostalih ljudi, te ima zbog slabog vida ima sjajno izražene druga osjetila.

“Ne priča, ali on komunicira svojim očima, pokretima tijela, osmijehom i osjeća da smo svi uzbuđeni (oko nedjelje) iako ne shvaća potpuno što se događa. Općenito jako voli ljude, osjeti ljudsku energiju, uvijek si uzme vremena da osjeti tog sugovornika i jako je sretan i ponosan kad mu se netko obrati. Zna mu biti preopterećenje kad je puno ljudi, pa zna biti jako razdražljiv ili se urnebesno smijati”, objasnila je Janova mama. Dodala je i kako zna govoriti riječi kao što su mama, baba no da većinom komunicira kroz vokalizacije, te iako sjajno prima podržažaje iz okoline, kako mu je teško uvijek dati povratni odgovor. No, zna pokazati kad mu se nešto sviđa ili ne sviđa te imaju svoj oblik komunikacije.

“Vjerujem da će biti sretan. Mi ga ne skrivamo i na terapije ga vozimo javnim prijevozom. Jan voli kad ima ljudi, kad je glazba, kad se nešto događa te mislim da će i on osjetiti veliki dio toga. Svaka stvar kada mu stigne, njemu je to uzbudljivo razdoblje”, zaključila je Dorotea koja se također nada kako će, osim konkretne pomoći Janu, humanitarni događaj dignuti svijest ljudi, potaknuti ih da primjijete one kojima treba pomoć u njihovoj zajednici, te da će time se pomoći i drugima kojima je to potrebno.
Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.