Screenshot

Zvizdić: ‘Narodima koji žive u BiH ona je jedina država’

Autor: Hina

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u ponedjeljak kako je potrebno da susjedne zemlje surađuju s BiH kao državom a ne s pojedinima narodima koji u njoj žive jer je jedino na taj način moguće graditi odnose koji će jamčiti regionalnu stabilnost i osigirati boljitak svakom narodu i državi regije.

“Niti jedan narod u BiH nema svoje dvije države. Bosanski Srbi imaju svoju državu koja se zove BiH. Ista stvar je s Bošnjacima i Hrvatima i bude li institucionalne suradnje država to će biti jamstvo zaštite svih naroda BiH i suradnje država”, kazao je Zvizdić na konferenciji za novinstvo u Sarajevu.

Istaknuo je kako neki drugi političari poput predsjednika Srbije Aleksandra Vučića potiču prekograničnu suradnju s jednom etničkom skupinom u BiH s čim se pak Zvizdić ne slaže.

Dodao je kako vlasti u BiH imaju u rukama sve potrebne instrumente da bi očuvali stabilnost države a pozvao je sve političare u zemlji da ne koriste retoriku koja potiče sukobe i etničke napetosti.

Ustvrdio je kako je pod potpunim nadzorom problem odlaska radikalnih islamista na ratišta poput sirijskog potvrdivši ranije objavljene podatke kako se 46 takvih osoba vratilo u zemlju od kojih su 22 procesuirane dok u proteklih 28 mjeseci nitko iz BiH nije otišao na strana ratišta.

Najavio je kako će Bosna i Hercegovina poduzeti sve što je u njezinoj moći da se suoči s migrantskom krizom ali je upozorio kako je riječ o problemu koji se mora rješavati u suradnji s Europskom unijom.

“BiH želi biti dio jedinstvenog europskog rješenja za migrante i neće praviti nikakve zidove prema susjedima”, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.




Kazao i kako je uvjeren da će BiH u prvoj polovici naredne godine dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji a do kraja 2019. i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Na summitu Alijanse održanog prošlog tjedna potvrđeno je kako BiH aktiviranje MAP-a može dobiti tek kada dovrši proces uknjižbe cjelokupne vojne imovine na državu.

Riječ je o 63 takve lokacije od kojih se 33 nalaze na teritoriju Federacije BiH već uknjižene no vlasti Republike Srpske nastavljaju se protiviti da vlasništvo nad vojarnama u tom entitetu preuzme država BiH.




Zvizdić je ipak uvjeren kako će se taj problem uskoro riješiti temeljem pravomoćnih sudskih odluka pa će time biti otklonjene zapreke aktiviranju MAP-a.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.