Screenshot

ZVIZDIĆ: ‘Berlin je obećao da neće biti promjene granice na Balkanu’

Autor: Hina

 Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je u utorak da je od njemačke kancelarke Angele Merkel dobio čvrsta uvjeravanja da više neće biti nikakvih promjena granica na zapadnom Balkanu.

“Vrlo je jasna poruka da su granice i teritorijalni integritet svih država zapadnog Balkana nedodirljive”, kazao je novinarima u Sarajevu Zvizdić po povratku iz Berlina gdje je u ponedjeljak razgovarao s njemačkom kancelarkom.

Aludirajući na nagađanja da bi proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova mogao otvoriti i pitanje granica BiH, odnosno statusa Republike Srpske u njoj, Zvizdić je poručio da od toga nema ništa moralo bi biti jasno svima koji se bave takvim projekcijama.

“Svi oni koji pokušavaju otvoriti to pitanje s tom pričom moraju završiti i okrenuti se suradnji i rješavanju životnih pitanja”, kazao je Zvizdić.

Potvrdio je i da je Merkel dala punu potporu nastavku procesa europskih integracija BiH te je najavila kako bi do kraja godine moglo biti odobreno aktiviranje Akcijskog plana za članstvo te zemlje u NATO-u (MAP).

Zvizdić je podsjetio da BiH još treba odgovoriti na 655 dodatnih pitanja Europske komisije što može potrajati ovisno o mogućoj politizaciji tog pitanja zbog predizborne kampanje no drži kako će bez obzira na sve BiH dobiti status kandidata za članstvo u Uniji do kraja mandata sadašnjeg saziva Europske komisije odnosno do sredine naredne godine.

Zvizdić očekuje nastavak pomoći Unije u suočavanju s migrantskom krizom pošto je Europska komisija odobrila šest milijuna eura interventne pomoći za njihov smještaj i prehranu.




“Migrantska kriza mora se rješavati na njezino izvorištu, a ne u BiH iimamo čvrsta obećanja da će EU pomogati u rješavanju ovog problema”, kazao je Zvizdić.

Balkanska migrantska ruta prestat će postojati onog trenutka kada se uspostavi puni nadzor nad granicama Grčke, ustvrdio je.

Trenutačno najviše migranata, njih oko 90 posto, u BiH ulazi iz Srbije pa su u tijeku konzultacije Sarajeva i Beograda o tome kako riješiti taj problem, uključujući blokiranje nelegalnih prijelaza, kazao je Zvizdić.




Istaknuo je da je od početka godine u BiH ušlo oko 10.000 migranata, a oko 6000 ih je već napustilo tu zemlju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.