fbpx

Zločin koji je prestrašio I KRVNIKE – VOJNIKE REPUBLIKE SRPSKE

Autor: Igor Drenjančević / 7dnevno / 22. svibnja 2015.

Svi bježe od istine o Tomašici, a mediji šute 15 godina. Nakon naše zadnje objave krunski svjedok i istražitelj genocida u Tomašici, Edin Mrkalj nam je prikazao mračnu stranu europsko-srpske zavjere u svezi tog genocida .

Srpski logor Tomašica kraj Prijedora označen je kao mjesto genocida nad Bošnjacima 1993. godine, ali se i dalje o tome šuti. Na tom mjestu pronađeno je 25 tijela ubijenih Bošnjaka, ali Tomašica krije još puno posmrtnih ostataka na dubini većoj od 8 metara. Riječ je, zapravo, o najvećoj neistraženoj grobnici ubijenih civila u Europi, gotovo njih tisuću. Sva tijela ubijenih nisu u Tomašici i zakopana. Zadnjeg dana srpnja 1993. dio ih je prevežen u Glinu i spaljen u tamošnjoj ciglani. Taj podatak su obznanili i svjedoci Srbi.
Naš tjednik je jedini poznati medij koji je prvi objavio istinu o toj tragediji. Svi bježe od istine o Tomašici, a mediji šute 15 godina. Nakon naše zadnje objave krunski svjedok i istražitelj genocida u Tomašici, Edin Mrkalj nam je prikazao mračnu stranu europsko-srpske zavjere u svezi tog genocida.

Umiješana i međunarodna zajednica

“Kod pisanja članka obratite pažnju da je istina o Tomašici zastrašujuća za obitelji žrtava”, zamolio je Edin Mrkalj na početku našeg razgovora i nastavio:
“Zahvaljujem i tebi i tjedniku 7Dnevno na objavljivanju istine o Tomašici. Mali sam čovjek koji je pokušao nemoguće – sam protiv svih da bi svijetu rekao istinu o genocidu u Prijedoru. Nisam imao podršku u radu ni kod međunarodne zajednice ni kod bosanskohercegovačkih institucija kako bi se riješila sudbina oko 1300 nestalih u tom genocidu”.
Vrhunac svega u ovom slučaju, napominje Mrkalj, je i umješanost djelatnika međunarodne zajednice u općini Prijedor, koji ništa nisu poduzeli. Ni za vrijeme genocida, niti za vrijeme njegova istraživanja, iako su znali za priču o Tomašici. Žao mu je što obitelji žrtava već godinama očekuju vijest o svojima najmilijima, žrtvama srpskog genocida kod Prijedora. Srbi tog kraja zločin su prikrili spaljivanjem leševa u glinskoj ciglani, dakle u drugoj zemlji, kako bi prikrili genocid. Jer, tada je za stvaranje srpske države sve bilo dopušteno.
Ubijeni civili su dovoženi kamionima na streljanu u Busnovima pa su žrtve planirane kao potporanj za grudobrane. U blizini se nalazi rudarsko Veliko jezero za koje se sumnja da i ono krije leševe ubijenih. Iz „Keraterma“ su na streljanu prevezena tijela 150 ugušenih civila, pa se sa strane grudobrana pojavila krv iz zemlje, što je preplašilo krvnike – vojnike Republike Srpske. Zato su krajem lipnja 1993. u posebnoj noćnoj operaciji i uz velike mjere sigurnosti, izvađeni leševi i prebačeni kamionima u Glinu gdje su spaljeni.
Mrkalj kaže da je o svemu obavijestio haaške istražitelje, ali oni nisu bili zainteresirani. No, nakon deset godina uporne borbe uspio ih je privoliti na sastanak u Zagrebu, u zgradi Općinskog suda. Doveo je i svjedoke i priložio dokumentaciju, ali su haaški istražitelji odbili suradnju, jer, kako su rekli, manjka im za to 100 milijuna eura.


Gdje je nestala glinska ciglana?

Mrkalj tvrdi da je njegovi svjedoci potvrđuju spaljivanje leševa u staroj glinskoj ciglani. No, danas je zanimljivo da grad više nema upisanu ciglanu, koja je tako nestala kao dio povijesti Gline, kao da nikada nije postojala. Sada nema niti ciglane, niti leševa. Sve je nestalo. Za spaljivanje leševa znao je i dogradonačelnik Gline Đuro Stojić, ali nikada nije progovorio o tom strašnom činu. Kako se radi o četiristotine ubijenih u logoru Tomašica, a samo manji broj njih je pronađen na lokaciji ukopa, smatra se da je većinu ubijenih srpska teroristička vlast u Hrvatskoj prikrila upravo u ciglani u Glini.
“Tako je grobnica nestala u totalnoj blokadi informacija, a Federalana televizija BiH i televizija Hayat odbile su objaviti istinu o Tomašici. Prošao sam logore Omarska i Manjača, više puta sam bio svjedok pred Haaškim sudom i zato me posebno boli nebriga što mediji, aktualna vlast i međunarodna zajednica i dalje prikrivaju taj strašan zločin”, završio je Mrkalj svoju priču.

Autor:Igor Drenjančević / 7dnevno / 22. svibnja 2015.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.