Srdjan Ilic/PIXSELL

Zašto je premijerka Ana Brnabić postala Vučićev ‘potrčko’

Autor: Andrea Latinović

Na službenim stranicama Vlade Republike Srbije objavljena je ”prozivka” premijerke Ane Brnabić upućena Hrvatskoj, točnije, građanima koji su mirno prosvjedovali na Trgu bana Jelačića povodom dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i podsjetili javnost na huškačke Vučićeve govore iz ’90-ih.

Brnabić je, čini se, jedva dočekala dati svoj komentar na posjetu kolege Vučića Zagrebu pa je izjavila kako ”očekuje da dijalog počne i da poseta prođe u najboljem redu, to mi je u ovom trenutku važno”, naglasivši da je Vučić još jednom pružio ruku i došao u Hrvatsku, iako je njegovoj posjeti prethodila ”atmosfera neverovatna za jednu članicu EU”.

Nevjerojatno je, primjećujemo, da premijerka jedne države koja navodno želi ući u EU ne priznaje, ili ne razumije demokratsko pravo građana da mirno prosvjeduju i izraze nezadovoljstvo i razočaranje politikom i političarima. To demokratsko pravo i slobodu su, među ostalim, na težak način stekli borbom protiv velikosrpske agresije u prvoj polovici ’90-ih.

No, prozivanje Hrvatske nije novost što se tiče Ane Brnabić; još ljetos se javno iščuđavala kako netko u Hrvatskoj može slaviti Oluju. “Ne možemo razumjeti da netko slavi što je tada praktično etnički očišćena jedna zemlja”, rekla je Brnabić početkom kolovoza 2017.

A još ništa manje skandalozno jest da Hrvatskoj prodike drži instant-premijerka Srbije koja je prije samo mjesec dana u intervjuu za britanski Radio Economist zanijekala da su Srbi počinili genocid u Srebrenici. U tom istom intervjuu opet se osvrnula na akciju Oluja propitujući zašto su hrvatski generali oslobođeni iz Haaga.

Ana Brnabić ne priznaje, dakle, odluku Međunarodnog suda ni u slučaju Srebrenice niti Oluje, a htjela bi, kaže, u Europu.

Kakvo licemjerstvo.




I dok u Srbiji naveliko propituju smisao njenog postojanja u politici izrugujući joj se nazivom ”fikus premijerka”, ovakvim izjavama prema Hrvatskoj Brnabić jasno pokazuje na koji način ona zapravo koristi Vučiću koji ju je naprasno prošlog ljeta instalirao na mjesto predsjednice Vlade iako nije članica stranke, ni njegove, ni bilo koje druge.

Kako naglašava opozicija u Srbiji, ali i pojedini tamošnji „hrabriji“ mediji, Ana Brnabić služi Vučiću za „peglanje imidža“ prema Zapadu.

Jer je riječ o deklariranoj gay osobi, uz to po prvi put ženi na čelu srpske vlade. Također, ima i hrvatske korijene (djed joj je bio Hrvat s Krka, potpukovnik Jugoslavenske narodne armije).




Od svega nabrojanog možda su upravo to hrvatsko prezime i djed ključ Brnabićkine svrhe kod Vučića, pogotovo kad javno krene prozivati Hrvate.

Dakle, sasvim je jasno i prozirno zašto je Vučić upravo nju postavio na funkciju predsjednice vlade. Prije toga ju je također naprasno postavio za ministricu državne uprave.

No, što je navelo jednu zaista imućnu osobu liberalnih stavova u privatnom životu, školovanu u SAD-u i Engleskoj, deklariranu pripadnicu LGBT zajednice, koja sa životnom partnericom posjećuje beogradske kulturne događaje, ljetuje u Hrvatskoj, čijoj se imovinskoj kartici iščuđavaju u Srbiji, da se svrsta uz deklariranog četnika Vučića i njegovu politiku?

blic.rs

Da služi njegovoj promociji. Da svoj životopis stavi uz njegov. Da se sramoti dok mu šutke pridržava papire stojeći uz njega kao ‘fikus” tijekom njegovih obraćanja javnosti, čemu smo svjedočili prije nekoliko tjedana.

Mediji u Srbiji već se neko vrijeme sramežljivo propituju je li namještala unosne poslove svome bratu od kada je u vrhu vlasti. Sumnje o njenim poslovanjima i sukobu interesa povremeno se pojave na naslovnim stranicama, no u dublje analize nitko se očito ne usudi ići u državi u kojoj Vučić kontrolira sve. Svejedno, naslovi beogradskih tiskovina nisu zanemarivi. Primjerice; „Firmi brata Ane Brnabić milioni od državnih poslova“, „Od kad je Ana u vlasti prihodi im skočili za 6 miliona evra!“

Jedno je sigurno – iako Ana Brnabić u svojoj zemlji pored onakvog Vučića ne odlučuje ni o čemu, poslužila mu je za promociju i za verbalne napade protiv Hrvatske.

Građanima Srbije preostaje jedino nadati se da će u skorije vrijeme doznati jesu li sumnje njihovih medija istinite i je li za Anu Brnabić sve biznis pa je tako vrlo unosno svoj ugled, porijeklo i svoju LGBT orijentaciju bez ikakve ograde stavila u službu Vučićeve promocije – u zamjenu za nevjerojatan porast prihoda tvrtke njenog brata.

Autor:Andrea Latinović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.